Tot zondag 28 oktober tentoonstelling Jonge makers, denkers, dromers. UR architects. De toekomst van het gesticht.

Datum: 

26.09.2012, 14:00 tot 28.10.2012, 19:00

Locatie: 

deSingel Internationale Kunstcampus

De tendens om de psychiatrische patiënt meer bij de samenleving te betrekken, heeft gevolgen voor de zorggebouwen. Veel zorginstellingen zijn verouderd. Wat moet er gebeuren met deze historische gebouwen? Kunnen anderen of ex-patiënten hier in een hedendaagse architectuur wonen? UR architects nemen de zorgsite van de Broeders van Liefde in Beernem onder de loep.

UR architects onderzoeken de infrastructuurproblematiek van zorginstellingen. De tendens om de psychiatrische patiënt meer bij de samenleving te betrekken en ambulant te verzorgen, heeft gevolgen voor de zorggebouwen en hun terreinen. Veel van die zorginstellingen - meestal in handen van religieuze congregaties - zijn verouderd. Wat moet er gebeuren met deze historische gebouwen? Kunnen andere bewoners of ex-patiënten hier in een hedendaagse en aantrekkelijke architectuur wonen? Vaak ontstaat een patstelling tussen de starre houding van monumentenzorg en de behoefte aan een verregaande vernieuwing vanuit de zorgsector. Met dit ontwerpend onderzoek ontwikkelen UR architects aan de hand van een zorgsite van de Broeders van Liefde in Beernem een visie die op velerlei terreinen relevant kan zijn. Naast een analyse van de beeldkwaliteit onderzoeken de architecten de capaciteit en aanpasbaarheid voor nieuwe vormen van wonen.

Over UR architects

UR  staat voor Utopia Revisited naar het winnende ontwerp voor Europan 6 in Lelystad. Geïnteresseerd in de utopische of dystopische achtergrond van de plek verrichtten Nikolaas Vande Keere en Regis Verplaetse ontwerpend onderzoek naar de suburbane realiteit in de Nederlandse new town Lelystad en naar de geschiedenis van gestichten voor geestelijke gezondheidszorg. Eerder dan de momentopname van het beeld na te streven, wil UR architects hiermee een visie vormen en debat stimuleren over ruimtelijke ontwikkelingen op langere termijn. Ze beschouwen architectuur als van nature interdisciplinair, opgespannen tussen theorie en praktijk, en bespelen bewust dit spanningsveld. Architectuur mag zich niet beperken tot bevalligheid maar moet ten volle de openbaarheid aangaan.

Onderzoek naar de materiële én ideologische bouwgeschiedenis van een plek vormt ook het uitgangspunt van hun architectuurpraktijk. Het werk van UR architects omvat onder meer kleine tot middelgrote ingrijpende verbouwingen. Het ontwerp vormt een reactie op de aangetroffen ruimte  vol van betekenissen en belevingen, de ruimte als de neerslag van een in wezen onnavolgbaar proces. Een  project is volgens de architecten dan ook maar geslaagd wanneer het een verborgen kwaliteit bloot kan leggen.

Over het tentoonstellingsconcept Jonge Makers, denkers, dromers - architectuur in Vlaanderen

deSingel en het Vlaams Architectuurinstituut bieden acht jonge architectenbureaus gedurende twee seizoenen een platform aan om hun ideeën over architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp aan een breed publiek voor te stellen. De architecten krijgen de opdracht om al ontwerpend een onderzoek uit te werken.

Jonge makers denkers dromers - architectuur in Vlaanderen’ laat u kennismaken met een nieuwe generatie ontwerpers uit Vlaanderen. Poëtisch, creatief, maatschappelijk bewogen, bevragend, onderzoekend en kritisch. 

Het zijn prikkelende oefeningen die oplossingen kunnen aanreiken voor prangende maatschappelijke vraagstukken en intellectueel uitdagende kwesties. Ze bieden stof voor een kritisch debat, niet alleen tussen verschillende generaties architecten maar ook tussen architecten en publiek. De ontwerpen worden eenvoudig gepresenteerd op de muren van onze wandelgangen. Daar kan u ze ook direct becommentariëren. Open, vrij en vrank.
Meer info over de tentoonstellingsreeks

Opening & debat:

Dinsdag 25 september 2012 (Blauwe Foyer), om 20 uur, met Nikolaas Vande Keere en Regis Verplaetse (UR architects), René Stockman (generaal-overste van de congregatie van de Broeders van Liefde), Prof. Em. Luc Verpoest (KULeuven), Wivina De Meester (onder meer oprichtster en bezielster Huize Monnikenheide), Christoph Grafe en Katrien Vandermarliere (VAi).
Inschrijven voor het debat en meer info

Praktisch tentoonstelling:
Open van woensdag tot zondag van 14u00 tot 18u00 (bij voorstellingen van 19u00 tot 23u00), gesloten op maandag en dinsdag en op feestdagen
Gratis

Beluister het hier
Herbeluister hier het interview op Babel van 13 juni 2012 met Nikolaas Vande Keere van UR architects over zorgarchitectuur.
http://internetradio.vrt.be/radiospeler/v2_prod/wmp.html?qsbrand=31&qsOD...
(Interview begint op minuut 1:15)

Met de steun van Goedhart Repro
Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap. Projectsubsidies Kunstendecreet.

beeld nav de tentoonstelling Jonge makers, denkers, dromers
beeld nav de tentoonstelling Jonge makers, denkers, dromers
beeld nav de tentoonstelling Jonge makers, denkers, dromers
beeld nav de tentoonstelling Jonge makers, denkers, dromers
beeld nav de tentoonstelling Jonge makers, denkers, dromers

Datum: 

26.09.2012, 14:00 tot 28.10.2012, 19:00

Locatie: 

deSingel Internationale Kunstcampus

Architect: 

Organisator: 

VAi en deSingel ism. Museum dr. Guislain, Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid, Broeders van Liefde, met de steun van Goedhart Repro

Straat: 

Desguinlei 25

Postcode: 

2018

Gemeente: 

Antwerpen

Contactpersoon: 

Katrien Vandermarliere

Info tel: 

+ 32 3 242 89 70

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners