Architectuurboek Vlaanderen. Radicale Gemeenplaatsen. Europese architectuur uit Vlaanderen

Reeks Architectuurboek Vlaanderen
39,50 €
Cultuurcentrum C-Mine, Genk – 51N4E © foto Stijn Bollaert

Allerlaatste stuks

Het Engelstalige boek kan u hier bestellen. 

Radicale Gemeenplaatsen. Europese architectuur uit Vlaanderen

Bestaat er zoiets als een Vlaamse architectuur? Een architectuur die eigen is aan de nog jonge Europese regio die grote veranderingen ondergaat en tegelijkertijd volop op zoek is naar een identiteit? De projecten die in deze de jubileumeditie van dit Architectuurboek Vlaanderen zijn verzameld, tonen aan dat de architectuur in Vlaanderen een onderzoek is naar de essentiële taak van het bouwen. Maar de spraakmakende gebouwen en stedenbouwkundige projecten leveren ook een belangrijke en soms verrassende bijdrage aan de leefomgeving en illustreren het culturele elan van de regio.  

De hoogwaardige architectuurproductie van de afgelopen twee jaar wordt in dit boek kritisch gewogen – in woord en beeld. Zowel een manifest als een naslagwerk, dient de selectie van uitzonderlijke projecten als basis voor het benoemen van een collectief project voor Vlaanderen. In 11 artikels verdiepen auteurs uit binnen- en buitenland zich in de strategieën en ingrepen van ontwerpers op het dagelijkse leven en de vormgeving van de ruimte in een van de dichtst bevolkte Europese regio’s. Fotografen met een uiteenlopende achtergrond brengen de projecten op hun manier in beeld en tonen daarbij nieuwe, eigenzinnige perspectieven op de hedendaagse architectuur.

Radicale Gemeenplaatsen biedt een uitgelezen selectie van bijzondere gebouwen die in dialoog treden  met de Europese architectuurcultuur. Onmisbaar voor iedereen die gelijke tred wil houden met de architectuurproductie in Vlaanderen en het denken over de toekomst van deze regio.

Architectuur van 51N4E, architecten de vylder vinck taillieu, Atelier JPLX, awg architecten i.s.m. MTD Landschapsarchitecten en biq stadsontwerp, De Smet Vermeulen architecten, Diener & Diener Architekten, Gijs Van Vaerenbergh, Indra Janda, Marie-José Van Hee Architecten, Neutelings Riedijk Architects, Ney & Partners, noAarchitecten, Office Kersten Geers David Van Severen – Bureau Goddeeris Architecten, Robbrecht en Daem architecten en vele andere.

Teksten van Christoph Grafe (DE, hoofdredacteur), Aglaée Degros (NL), Maarten Delbeke (BE), Stefan Devoldere (BE), Christian Kieckens (BE), André Loeckx (BE), Dirk Somers (BE), Axel Sowa (DE), Ellis Woodman (UK) en andere

Beeldessays van Karin Borghouts, Marc De Blieck, Michiel De Cleene, Filip Dujardin, Nick Hannes, Jan Locus, Arno Roncada, Johannes Schwartz, Dieter Telemans en Els Vanden Meersch.

te koop via www.vai.be en in de boekhandel 

Over de reeks 

De architectuurproductie in Vlaanderen geniet meer en meer internationale aandacht. Architecten uit Vlaanderen en Brussel zijn vertegenwoordigd op prestigieuze internationale architecturale evenementen en worden uitgenodigd om hun werk te presenteren. Deze internationale erkenning is het resultaat van het waardevolle werk van een aantal Vlaamse initiatieven dat heeft bijgedragen aan de opkomst van een levendige ontwerp- en onderzoekscultuur.

Sinds de jaren 1990 wordt dit dynamische proces, dat ook het resultaat is van een verlichte architecturale politiek van de Vlaamse regering, gedocumenteerd in de reeks Jaarboeken Architectuur, die om de twee jaar worden gepubliceerd door het VAi. De reeks richt zich onder de nieuwe naam Architectuurboek Vlaanderen / Architectural Review Flanders voortaan op een internationaal publiek.
 

Ook beschikbaar in het Engels

Architectuurboek wordt Architectuursalon

Dit najaar brengt het VAi het Architectuurboek Vlaanderen naar u toe! Check hier data en locaties.

Meer weten over het tot stand komen van het Architectuurboek, het redactieteam, vroegere jaarboeken? Hier vindt u meer info 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub