Hieronder sommen we enkele instrumenten op die kunnen helpen bij het opsporen van (kennis over) vrouwen* in ontwerp en architectuur
Inhoud
We verwijzen ook naar het themanummer Vrouwen en Design in België in het tijdschrift voor Interieurgeschiedenis en Design, waarin bronnen en aanknopingspunten voor vrouwelijke ontwerpers en architecten op een rijtje gezet worden: Katarina Serulus, Javier Gimeno-Martínez & Marjan Sterckx, 'Vrouwen en Design in België', in: Interieurgeschiedenis en Design, 2023.
In haar beginjaren werd Wikipedia, de online encyclopedie, als onbetrouwbaar beschouwd, maar vandaag groeit het uit tot een waardevol instrument voor het delen van nieuwe kennis over vrouwen* in verschillende domeinen. Het vormt een eerste stap in de zoektocht naar informatie over vrouwelijke ontwerpers en architecten, waardoor het bijdraagt aan een beter begrip van hun impact en bijdragen aan diverse vakgebieden.
Met Wiki Women Design registreerden, beschreven en ontsloten we data en kennis over vrouwen* die een significante invloed hebben gehad op onze ontworpen omgeving, variërend van grafisch ontwerp en interieurarchitectuur tot mode en productdesign. Door middel van schrijf- en redactiesessies maakten we informatie over vrouwelijke ontwerpers en architecten toegankelijk op Wikipedia en andere Wikimediaplatformen. Ontdek hier de resultaten.
"De sterkte van Wikipedia is net dat iedereen het kan aanvullen. Doordat je veel mensen kunt betrekken bij het proces kom je samen tot een veel inclusievere geschiedschrijving."‐ Nina Serulus, projectleider Wiki Women Design
Zoektips:
Archiefhub - VAI
Deze databank biedt uitgebreide informatie over Belgische architectuur, vormgeving, bouwbedrijven en stedenbouw, en stelt gebruikers in staat om te zoeken in de archiefcollecties van het VAi. In deze databank is het mogelijk om te filteren op gender. We nodigen onderzoekers van harte uit om nieuwe gegevens over actoren en archieven (na afronding of publicatie van hun onderzoek) met ons te delen. Op deze manier kunnen we de databank blijven aanvullen en andere onderzoekers verder op weg helpen.
Archiefpunt
Archiefpunt is een databank waarin particulieren zelf archiefbeschrijvingen kunnen invoeren. Het is de centrale databank voor privéarchieven en -collecties in Vlaanderen en Brussel. De archief- en collectiebeschrijvingen worden gekoppeld aan bewaarplaatsen en personen, zo weet je waar je moet zijn en wie je moet contacteren om deze documenten te consulteren. In deze databank kan je niet filteren op gender.
Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD)
Het RKD bevat een uitgebreide verzameling materiaal en informatie over de beeldende kunst uit de Nederlanden. In totaal omvat het meer dan 900 archieven van kunstenaars, kunstenaarsverenigingen, kunsthistorici en andere personen en instanties gerelateerd aan de kunst. Daarnaast herbergt het RKD de belangrijkste bibliotheek ter wereld met betrekking tot de beeldende kunsten van de Nederlanden in een internationale context, van de late middeleeuwen tot heden. Hoewel er geen mogelijkheid is om te filteren op gender, biedt de databank wel filters voor 'werkzame periode', 'plaats' en 'kwalificaties'.
Design and Arts Index
De Design and Applied Arts Index (DAAI) biedt samenvattingen en bibliografische gegevens van artikelen, nieuwsberichten en recensies sinds 1973 over design en toegepaste kunst. Het bestrijkt disciplines zoals keramiek, glas, juwelen, hout, metaalbewerking, grafisch ontwerp, mode, textiel, meubilair, interieurontwerp, architectuur, CAD, webdesign, computergegenereerde afbeeldingen, animatie, productontwerp, industrieel ontwerp, tuinontwerp en landschapsarchitectuur. Het behandelt zowel nieuwe ontwerpers als ontwikkelingen vanaf het midden van de 19e eeuw.
Pioneering Women of American Architecture
Pioneering Women of American Architecture is een samenstelling van profielen van vijftig vrouwen die een significante invloed hebben gehad op de Amerikaanse architectuur. Allen zijn zij geboren vóór 1940, een tijdperk waarin vrouwen* vochten voor erkenning en toegang tot het architectenvak. Dit maakte dat velen van hen onbekend zijn gebleven, zelfs onder architectuurhistorici. Je kan hier zowel chronologisch, op alfabetische volgorde of via foto's zoeken.
Un Dia / Una Arquitecta
Un Dia / Una Arquitecta is een project dat gedurende 365 dagen de bijdragen van vrouwelijke architecten in diverse aspecten dagelijks belichtte. De bijdragen beslaan verschillende domeinen waaronder architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur, technologie, curatorschap en publicaties, artistieke productie, politiek, sociaal woningbeheer, theorie en onderwijs. Hieruit is dan ook een lange lijst van internationale en ook enkele Vlaamse architecten zoals Marie-José Van Hee en Christine Conix uitgekomen. Op de website kunt u zoeken op alfabetische volgorde of chronologische volgorde.
Arquitetas invisiveis
Arquitetas Invisíveis zet zich in voor het bevorderen van gendergelijkheid in de architectuur en stedenbouw door het leven en werk van vrouwelijke architecten, die historisch gezien niet de erkenning hebben gekregen die ze verdienen, te erkennen en te promoten. Op deze website vind je enkele interessante namen van vrouwelijke ontwerpers en architecten terug. Je kan hier zoeken op discipline.
Design media zoals tijdschriften waren cruciale kanalen voor vrouwen* die werkten in ontwerp. Zij zijn dan ook belangrijke bronnen in de zoektocht naar vrouwelijke ontwerpgeschiedenis. Een aanzienlijk deel van het discours en het oeuvre van vrouwen* in ontwerp kan alleen worden gereconstrueerd aan de hand van artikelen geschreven door (vrouwelijke) journalisten en critici, en magazines die door vrouwen* voor vrouwen* zijn opgericht. Het midden van de 20ste eeuw wordt beschouwd als de gouden eeuw voor maandelijkse magazines. Vrouwen* konden op deze manier impact hebben door ofwel aan de publicatie- of journalistenkant te staan, ofwel doordat over hun werk werd gepubliceerd. Vrouwelijke ontwerpers waren vooral te vinden in vrouwenbladen en lifestyle magazines, en in mindere mate in vaktijdschriften over architectuur en ontwerp. Waarbij de eerste eerder een connotatie oproept met vermaak en huiselijkheid, wordt de tweede als wetenschappelijk gezien. Echter, veel vrouwelijke architecten en ontwerpers kwamen juist in de eerste categorie meer aan bod.
Vrouwelijke pers
De vrouwelijke pers wordt bijna zelden of nooit meegenomen in de geschiedenis van de architectuur, maar biedt wel een duidelijk beeld van vrouwelijke architecten.
Voorbeelden:
Lifestyle magazines
Lifestyle magazines, meestal gericht op vrouwen*, bevatten vaker artikelen over vrouwelijke ontwerpers en architecten. Deze publicaties bieden inzicht in het werk en de bijdragen van vrouwen* in de ontwerpgeschiedenis en vormen daardoor een belangrijke bron van informatie.
Voorbeelden:
Vak tijdschriften
Architectuur- en designtijdschriften zijn van onschatbare waarde voor architecten, ontwerpers, studenten, architectuurwetenschappers, kunsthistorici, monumentenzorgers en restaurateurs. De belangrijkste collecties van deze tijdschriften worden bewaard in universiteitsbibliotheken, hogescholen, documentatiecentra, archiefinstellingen en museumbibliotheken.
Voorbeelden:
"Wij vrouwen moeten dergelijke opvattingen verspreiden zodat onze H.B.M. (Habitations Bon Marché), industrieën en regeringen niet alleen bouwen, maar bouwen om de mensheid te bevrijden door het creëren van een gelukkige huisvesting, een stralende woning"‐ Simone Guillissen-Hoa (1949) in het driemaandelijkse bulletin van de Nationale Vrouwenraad van België (CNFB)
Het is essentieel om tijdens de zoektocht naar vrouwelijke ontwerpers ook de namenlijsten van bijvoorbeeld lexicons, afstudeerlijsten van scholen, of beroepsregisters te raadplegen. Deze bronnen kunnen waardevolle informatie bieden over potentiële vrouwelijke talenten in de ontwerpwereld. Het is belangrijk op te merken dat het afstuderen van een ontwerp of architectuur opleiding niet noodzakelijkerwijs betekent dat deze vrouwen later in de praktijk terugkomen als ontwerpers. De "leaky pipeline", waarbij veel vrouwen* wel een opleiding afronden maar uiteindelijk een andere rol in de sector of een totaal andere carrière kiezen, is dan ook aanwezig. Daarom is het cruciaal om bij deze zoektocht niet alleen naar afstudeerlijsten te kijken, maar ook naar hun daadwerkelijke rol en carrière.
Lexicon
Beroepenlijsten - beroepsvereniging ledenlijsten
Afstudeerlijsten - docentlijsten
Meisjesscholen
Ontwerp en architectuur opleiding instituten
Vrouwen* zijn aanwezig in interieurcatalogi met hun textiel-, patroon- en meubelontwerpen. Deze bronnen bieden een breder inzicht in de creatieve bijdragen van vrouwen*, aangezien ze vaak een belangrijke rol speelden aan de commerciële kant van het verhaal. Deze catalogi geven ons inzicht in de creatieve bijdragen van vrouwen in de interieurwereld. Mogelijks zijn hier ook sporen naar het werk van vrouwelijke architecten te vinden. Veel ontwerpers zijn dan ook actief in verschillende vormingsdisciplines. Door deze catalogi grondig te onderzoeken, krijgen we een beter beeld van de rol en invloed van vrouwelijke ontwerpers en architecten in de geschiedenis van interieurontwerp en architectuur.
Interieurcatalogi
De Biënnale Interieur (1968-2018) was een tweejaarlijkse interieurbeurs georganiseerd door de Stichting Interieur vzw in de Hallen van Kortrijk. Naast een commercieel doel, richtte de biënnale zich op het tonen en bevorderen van de creativiteit binnen de internationale interieursector. Bij iedere editie verscheen een catalogus met de deelnemers aan de beurs. De biënnale fungeerde ook als stimulator voor jong ontwerptalent. Vanaf de tweede editie werd een 'ideeënbeurs' georganiseerd, die later werd omgedoopt tot 'internationale prijsvraag', en nog later 'Design for Europe'. Er namen ook verschillende vrouwelijke ontwerpers deel aan deze prijs. We registreerden hen via het project Design in Kaart in de VAi-Archiefhub.
"We moeten verder kijken dan handtekeningen, officiële documenten en registers."‐ María Novas Ferradás