Zoekinstrumenten en hulpmiddelen

Hieronder sommen we enkele instrumenten op die kunnen helpen bij het opsporen van (kennis over) vrouwen* in ontwerp en architectuur

Inhoud

  1. Wikipedia
  2. Databanken
    1. Vlaamse- en Brusselse databanken
    2. Internationale databanken
  3. Tijdschriften
    1. Vrouwelijke pers
    2. Lifestyle magazines
    3. Vaktijdschriften
  4. Namenlijsten
  5. Catalogi

We verwijzen ook naar het themanummer Vrouwen en Design in België in het tijdschrift voor Interieurgeschiedenis en Design, waarin bronnen en aanknopingspunten voor vrouwelijke ontwerpers en architecten op een rijtje gezet worden: Katarina Serulus, Javier Gimeno-Martínez & Marjan Sterckx, 'Vrouwen en Design in België', in: Interieurgeschiedenis en Design, 2023.

"De sterkte van Wikipedia is net dat iedereen het kan aanvullen. Doordat je veel mensen kunt betrekken bij het proces kom je samen tot een veel inclusievere geschiedschrijving."
‐ Nina Serulus, projectleider Wiki Women Design

Databanken

Zoektips:

  1. Niet elke databank biedt de mogelijkheid om te filteren op gender, waardoor het moeilijk kan zijn om vrouwelijke professionals te vinden in grote databanken. Wees bereid om creatief te zijn in je zoekstrategieën.
  2. Namen kunnen op verschillende manieren worden gebruikt. Zoek daarom niet alleen op de bekende namen, maar kijk ook naar meisjesnamen en getrouwde namen, afkortingen, initialen, en andere varianten.
  3. Vergeet niet om ook te zoeken onder de echtgenoot of mannelijke partners van vrouwelijke ontwerpers en architecten. Soms worden hun bijdragen onder hun partners vermeld, wat een waardevolle bron van informatie kan zijn.

Internationale databanken

Pioneering Women of American Architecture

Pioneering Women of American Architecture is een samenstelling van profielen van vijftig vrouwen die een significante invloed hebben gehad op de Amerikaanse architectuur. Allen zijn zij geboren vóór 1940, een tijdperk waarin vrouwen* vochten voor erkenning en toegang tot het architectenvak. Dit maakte dat velen van hen onbekend zijn gebleven, zelfs onder architectuurhistorici. Je kan hier zowel chronologisch, op alfabetische volgorde of via foto's zoeken.

Un Dia / Una Arquitecta

Un Dia / Una Arquitecta is een project dat gedurende 365 dagen de bijdragen van vrouwelijke architecten in diverse aspecten dagelijks belichtte. De bijdragen beslaan verschillende domeinen waaronder architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur, technologie, curatorschap en publicaties, artistieke productie, politiek, sociaal woningbeheer, theorie en onderwijs. Hieruit is dan ook een lange lijst van internationale en ook enkele Vlaamse architecten zoals Marie-José Van Hee en Christine Conix uitgekomen. Op de website kunt u zoeken op alfabetische volgorde of chronologische volgorde.

Arquitetas invisiveis

Arquitetas Invisíveis zet zich in voor het bevorderen van gendergelijkheid in de architectuur en stedenbouw door het leven en werk van vrouwelijke architecten, die historisch gezien niet de erkenning hebben gekregen die ze verdienen, te erkennen en te promoten. Op deze website vind je enkele interessante namen van vrouwelijke ontwerpers en architecten terug. Je kan hier zoeken op discipline.

    Tijdschriften

    Design media zoals tijdschriften waren cruciale kanalen voor vrouwen* die werkten in ontwerp. Zij zijn dan ook belangrijke bronnen in de zoektocht naar vrouwelijke ontwerpgeschiedenis. Een aanzienlijk deel van het discours en het oeuvre van vrouwen* in ontwerp kan alleen worden gereconstrueerd aan de hand van artikelen geschreven door (vrouwelijke) journalisten en critici, en magazines die door vrouwen* voor vrouwen* zijn opgericht. Het midden van de 20ste eeuw wordt beschouwd als de gouden eeuw voor maandelijkse magazines. Vrouwen* konden op deze manier impact hebben door ofwel aan de publicatie- of journalistenkant te staan, ofwel doordat over hun werk werd gepubliceerd. Vrouwelijke ontwerpers waren vooral te vinden in vrouwenbladen en lifestyle magazines, en in mindere mate in vaktijdschriften over architectuur en ontwerp. Waarbij de eerste eerder een connotatie oproept met vermaak en huiselijkheid, wordt de tweede als wetenschappelijk gezien. Echter, veel vrouwelijke architecten en ontwerpers kwamen juist in de eerste categorie meer aan bod.

    "Wij vrouwen moeten dergelijke opvattingen verspreiden zodat onze H.B.M. (Habitations Bon Marché), industrieën en regeringen niet alleen bouwen, maar bouwen om de mensheid te bevrijden door het creëren van een gelukkige huisvesting, een stralende woning"
    ‐ Simone Guillissen-Hoa (1949) in het driemaandelijkse bulletin van de Nationale Vrouwenraad van België (CNFB)

    Beroepenlijsten - beroepsvereniging ledenlijsten

    Afstudeerlijsten - docentlijsten

    Meisjesscholen

    • Secundaire school Nieuwen-Bosch, Gent
    • Sint-Lukas - meisjesafdeling Binnenhuiskunst in Imelda-instituten Molenbeek, vandaag bekend als LUCA School of Arts
    • Colma Instituut Mechelen: 1963 secundair en 1968 hoger onderwijs opleiding binnenhuiskunst geworteld in huishoudkunsten
    • Sint-Lucas paviljoen, vandaag bekend als Sint-Lucas Antwerpen
    • Bisschoffsheimschool Brussel, eerste beroepsschool voor meisjes in België
    • Institut Charles de Kerchove - Gent

    Ontwerp en architectuur opleiding instituten

    • Studentenlijst en docentenlijst La Cambre - Brussel
    • Ledenlijst Formes Nouvelles
    • Jaarboeken architectuur
    • Koninklijke Academie voor Schone Kunsten - Gent
    • Provinciaal Hoger Instituut voor Kunstonderwijs - Hasselt
    • Nationaal Hoger Instituut voor Bouwkunst en Stedenbouw (NHIBS) - Antwerpen
    • Decoratiecursussen Académie Royale de Beaux-Arts - Brussel
    • Middelbare school Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen
    • Architectuuropleiding KU Leuven
    • Luca School of Arts - Brussel, Gent en Genk

    De Biënnale Interieur (1968-2018) was een tweejaarlijkse interieurbeurs georganiseerd door de Stichting Interieur vzw in de Hallen van Kortrijk. Naast een commercieel doel, richtte de biënnale zich op het tonen en bevorderen van de creativiteit binnen de internationale interieursector. Bij iedere editie verscheen een catalogus met de deelnemers aan de beurs. De biënnale fungeerde ook als stimulator voor jong ontwerptalent. Vanaf de tweede editie werd een 'ideeënbeurs' georganiseerd, die later werd omgedoopt tot 'internationale prijsvraag', en nog later 'Design for Europe'. Er namen ook verschillende vrouwelijke ontwerpers deel aan deze prijs. We registreerden hen via het project Design in Kaart in de VAi-Archiefhub.

    "We moeten verder kijken dan handtekeningen, officiële documenten en registers."
    ‐ María Novas Ferradás