Architectenbureau Dogma staat bekend om zijn onderzoek naar de evolutie van huisvesting in een sterk veranderende maatschappij. In deze tentoonstelling nemen de architecten de stadsvilla als uitgangspunt om collectief wonen te bevorderen.
Sinds de oprichting in 2002 door Pier Vittorio Aureli en Martino Tattara heeft Dogma een grote invloed op de architectuurwereld. Hun werk richt zich op grootschalige stedenbouwkundige projecten en de complexe wisselwerking tussen theorie en praktijk. De architecten van Dogma houden zich naast hun ontwerpactiviteiten bezig met onderzoek, schrijven en lesgeven. Hun ‘ontwerpend onderzoek’ richt zich op transformaties van huiselijke ruimtes. Dogma presenteerde zijn werk al op internationale tentoonstellingen in het London Design Museum (2018), Tallinn Architectural Biennale (2014), HKW Berlijn (2015), Biennale di Venezia (2016), Chicago Architectural Biennale (2017) en het Vlaams Architectuurinstituut (2019). Begin 2024 ontving het bureau de RIBA Charles Jencks Award, uitgegeven door het prestigieuze Royal Institute of British Architects (RIBA).
De stadsvilla is een alleenstaand, middelgroot huis met meerdere appartementen dat sinds de 19e eeuw in veel Europese steden wordt gebouwd. Het ontstond om de verwachtingen van het voorstedelijk wonen te verzoenen met de stijgende grondkosten in de stad. Zijn compacte en speculatieve karakter trekt diverse bewoners aan, wat van de stadsvilla een commercieel succes maakt. Met deze expo daagt Dogma het commerciële en speculatieve karakter van de stadsvilla uit en onderzoekt het zijn collectieve potentieel.
De tentoonstelling bestaat uit twee delen. Deel één toont de geschiedenis van de stadsvilla als een specifieke typologie; van herenhuis tot meergezinswoning in steden als Lausanne, Berlijn en Rome. Het tweede deel presenteert een reeks ontwerpvoorstellen van Dogma. Vier projecten benaderen de stadsvilla als een coöperatieve woning, een ander project gebruikt de stadsvilla als collectief en betaalbaar huisvestingsmodel.
Download de tentoonstellingsgids"De individuele manier van wonen in Vlaanderen is niet langer houdbaar, zeker als je kijkt naar de stijgende energiekosten en de impact op ons milieu. Het collectieve gebruik van stadsvilla’s zou het makkelijker kunnen maken om een kwalitatieve woning te voorzien voor iedereen."‐ Martino Tattara, medeoprichter Dogma
Iedereen in het VAi is er zeker van dat goede architectuur onze wereld kan verbeteren. Maar we beseffen dat dit verhaal niet altijd even makkelijk te volgen is. Daarom maakten we een extra bezoekersgids. Deze gids is er dus voor iedereen. We vatten de essentie voor je samen en nodigen je uit om anders naar de expo te kijken. Ben je geen doener maar wel een lezer? Dan lees je enkel de teksten. Net wel een doener? Dan ga je meteen aan de slag met de opdrachten.
DownloadBezoek de expo met je familie! In de wandelgangen van DE SINGEL bots je op een kindereiland vol verrassingen. Schuifjes om open te trekken, tafels om zelf aan de slag te gaan, boeken om rustig in te bladeren.
Het Kindereiland is steeds toegankelijk tijdens de openingsuren van DE SINGEL. Maandelijks openen we de expo speciaal wat vroeger voor families op zondag. Ben je ingeschreven voor een familiezondag? Dan is een bezoek aan de tentoonstelling gratis.
Lees meerHaal meer uit je bezoek aan de tentoonstelling en boek een gids via Expeditie De Stad! Een gegidst bezoek kan ook buiten de normale openingsuren.
Praktische info:
De opening van de tentoonstelling Dogma: Stadsvilla op donderdag 3 oktober kende een talrijke opkomst. Architecten Pier Vittorio Aureli en Martino Tattara lichtten de historische en hedendaagse betekenis van de stadsvilla toe tijdens een lezing.
Bekijk de beelden van de openingsavond.
04.10.2024 - 09.02.2025
Van woensdag tot zondag van 14:00u tot 19:00u. en bij avondvoorstellingen tot 22:00 u.
€5 (tickets online en ter plaatse)
€0 (studenten, -19 jaar, kansentarief/omnio-statuut en ICOM, tickets enkel ter plaatse)
De Singel (Expo)
Desguinlei 25, 2018 Antwerpen (BE)
Dogma
Dogma
Vlaams Architectuurinstituut en DE SINGEL
Vlaamse Gemeenschap
In alle zalen van DE SINGEL zijn er plaatsen voorbehouden voor rolstoelgebruikers. Gelieve op voorhand contact op te nemen met tickets@desingel.be, dan voorzien we een plaats. Om de zalen te bereiken kan je gebruik maken van een lift. Kom binnen via de hoofdingang van DE SINGEL en begeef je langs de helling links van de trap om de lift te nemen. Meer info over de toegankelijkheid
Hoe beïnvloeden gedeelde ruimtes onze manier van leven? In 2024-2025 staat het architectuurprogramma van het Vlaams Architectuurinstituut in het teken van wat we delen. In onze tentoonstellingen, lezingen, debatten, workshops en publicaties onderzoeken we de verschillende aspecten van samenwonen en samenleven.