RST ( s o o n ) gallery & duplex, Studio Okami, Antwerpen ©Tim Van de Velde
Copyright
STUDIO OKAMI - ANTWERPEN

RST ( s o o n ) gallery & duplex

De typologie van woontorens wint sinds enkele jaren opnieuw aan belang. Door woningen te stapelen, komt er meer open ruimte vrij. De keerzijde? Je zit dichter op elkaar. De hechte bewoners van de Riverside Tower nemen in het woondebat een voorbeeldfunctie op. Ze tonen hoe je als diverse gemeenschap kan samenleven op één plek.

Het verticale dorp

De Riverside Tower van Léon Stynen en Paul De Meyer is sinds de jaren 1970 een fenomeen aan de skyline van Antwerpen. Als een van de eerste hoogbouwblokken bouwt de toren mee aan het moderne imago van de stad. Zijn modernisme kenmerkt zich door de invloed van grote architecten zoals Le Corbusier. Let op de overvloedig overdekte inkom, pijlers die het gebouw dragen en de daktuin die als een verborgen oase net te onderscheiden valt vanop het grondniveau. Stynen en De Meyer stellen met de Riverside Tower een nieuwe woonvorm voor: het verticale dorp.

Een kleurrijke vakantie

De ( s o o n ) gallery & duplex bevindt zich op de 10de verdieping van de Riverside Tower. Het is een kleurrijke verstopplek waar je even kan schuilen voor het drukke stadsleven zonder dat je de stad uit het oog verliest, letterlijk. Vanuit de hoge ramen van de duplex heb je een prachtig uitzicht over Antwerpen. De duplex is gerenoveerd maar heeft wel haar originele , modernistische charme bewaard. Het geheel van strakke, witte muren wordt doorbroken door kleurrijke kunstwerken en vrolijke meubels. De collectie in de gallerij verandert regelmatig dus de sfeer van de duplex is geen constante. Dit is leuk want je kunt de duplex huren als vakantiewoning. Zo heb je het gevoel op vakantie te gaan in een nieuwe omgeving zonder de vertrouwde nabijheid van de stad te verliezen.

- Charlotte De Pesseroey & Sophie Bresseleers

Dit project werd opengesteld tijdens de Dag van de Architectuur 2023.

Project details

ARCHITECT:
OPDRACHTGEVER:

(s o o n ) gallery

LOCATIE:

Esmoreitlaan 3

2050 Antwerpen

België

DATUM VOLTOOID:

2022

PERMALINK:

More buildings from the same category: