Tim Peeters Architecten, Hereman, Gent © Jonah Samyn
Copyright
TIM PEETERS ARCHITECTEN - GENT

Hereman

De gesloten gevel van deze art-deco woning in Gent verraadt haar verhaal langs buiten niet. Toch geven de rode voegen al een hint naar de horizontaliteit en geometrie die de inspiratie vormen voor dit project. Tim Peeters Architecten creëert met twee grote ingrepen een huis dat haar bewoners toelaat mee te groeien met hun woning. Een project begonnen vanuit een verhaal over concentratie en verstrooiing, krijgt vorm binnen de rode lijnen van het bestaande gebouw.

Knutselen met de koterij

Veel gebouwen verliezen licht en lucht door de aanbouwen die achter het huis liggen. Tim Peeters Architecten kiest hier deze koterij te slopen, om zo een dubbelhoge glazen aanbouw bij te plaatsen. Deze ingreep maakt plaats voor een grotere tuin, zonder dat het huis zelf moet inboeten aan oppervlakte. De aanbouw laat zelfs toe om de keuken onder het maaiveld te plaatsen, waardoor het er lijkt alsof je haast in de tuin zit. De toevoeging laat de bewoners letterlijk en figuurlijk lichter leven, met de sporen op de tuinmuren als stille getuigen van wat er ooit is geweest.

Een trap tot aan de torenkamer

De bestaande trap van het gebouw blijft behouden en wordt verbonden met een nieuw volume op het dak, die een extra bureauruimte vormt met uitzicht op het Gentse dakenlandschap. De trap neemt je mee langs de private delen van het gebouw, die heel bewust kleiner zijn dan het daggedeelte op het gelijkvloers. De bewoners kunnen zelf kiezen hoe ze dit nachtgedeelte gebruiken door een slim ontwerp, waarvoor enkele elementen zijn weggenomen of verplaatst. Zo staat de oorspronkelijke badkuip een verdiep lager en zijn de parketvloeren van de oude slaapkamers nog altijd zichtbaar op het eerste verdiep. Zo ontwerpt Tim Peeters Architecten en gebouw dat durft te behouden en tegelijkertijd te veranderen, verborgen achter rode en blauwe voegen.

- Femke Van der Meulen

Dit project werd opengesteld tijdens de Dag van de Architectuur 2023.

Project details

OPDRACHTGEVERS:

Privé

LOCATIE:

Jakob Heremansstraat

9000 Gent

België

DATUM VOLTOOID:

2017

PERMALINK:

More buildings from the same category: