AUX Architecten, Renovatie Stadsbrouwerij, Gentbrugge (Foto : Luc Roymans )
Copyright
AUX ARCHITECTEN - GENTBRUGGE

Renovatie Stadsbrouwerij

Verscholen in de rand van de Gentse binnenstad ligt de voormalige Gentbrugsche Stoombierbrouwerij. AUX Architecten transformeert het gebouw tot een geslaagde mix van wonen en werken. Met dit project tonen de architecten hoe een hedendaags, stedelijk programma naadloos inpassing kan vinden in een bestaande historische context.

Historisch ensemble, hedendaags programma

Te midden van een 19de-eeuwse buurt, biedt een kleine doorgang tussen burgerhuizen toegang tot een oud industrieel complex. De site is typerend voor de stadsontwikkeling van die tijd. Wonen, ambacht en kleine industrie waren nauw met elkaar verweven. Na een lange geschiedenis van industrieel gebruik komt de site leeg te staan aan het begin van de jaren 2000.

AUX architecten blaast de site nieuw leven in door ruimte te creëren voor een mix van wonen, werken en lokale ambacht. Rondom de centrale binnenplaats bewaren ze drie gebouwen die herinneren aan de oorspronkelijke brouwerij. De directeurswoning, magazijnen en watertoren worden zorgvuldig gerenoveerd en krijgen een nieuwe invulling. Vandaag biedt de site onderdak aan gezinswoningen, een meubelmaker, staalbewerker en een architectenbureau.

Ruimtelijke diversiteit, verhoogde woonkwaliteit

Doordat de bestaande gebouwen en hun nieuwe invulling niet perfect overeenstemmen, ontstaat een ongewoon ruimtegebruik. Zo bevindt zich onder het opengewerkte zadeldak van de loods een tuinkamer die de bewoners van twee woningen delen. Het industriële karakter van de bestaande panden en de nieuwe woonfunctie geeft een unieke uitstraling aan de woningen.

In essentie toont de Stadsbrouwerij hoe wonen en werken succesvol verweven kunnen worden tot een leefbaar geheel. Maak een wandeling door het oude complex, en ontdek hoe de keuze voor herbestemming leidt tot verhoogde woonkwaliteiten.

- Robbe Pacquée

Project details

ARCHITECT:
LOCATIE:

Leo Tertzweillaan 55F

9050 Gentrbrugge

België

PERMALINK:

More buildings from the same category: