Fierenshoven, Happel Cornellise Verhoeven Architecten ism Molenaar & Co Architecten, Antwerpen ©Karin Borghouts
Copyright
FIERENSHOVEN, HAPPEL CORNELLISE VERHOEVEN ARCHITECTEN ISM MOLENAAR & CO ARCHITECTEN - ANTWERPEN

Fierenshoven

In 1938-1939 worden de Fierensblokken gebouwd naar een vooruitstrevend ontwerp van Gustave Fierens op gebied van modern wooncomfort en gemeenschappelijke voorzieningen. Na zeventig jaar van sociale huisvesting raakt het gebouw in verval. Als gevolg van de hoge renovatiekosten verkoopt de sociale huisvestingsmaatschappij de woonblokken aan het Autonoom Gemeentebedrijf Vespa. Met de renovatie zet de stad in op betaalbaar huren.

Een nieuwbouwgedeelte

De architecten renoveren en restaureren het gebouw met veel aandacht voor detail. Hierdoor lopen oud en nieuw harmonieus in elkaar over, zowel in materiaalkeuze als kleurenpallet. De tegels en baksteenpatronen brengen diepte in het massieve buitenvlak. Het hoekgebouw tussen de Kronenburgstraat en de Nationalestraat was lang in privéhanden en wordt nu eindelijk toegevoegd aan het woonhof. Het gelijkvloers krijgt een publieke functie, die aansluit bij het commerciële karakter van de Sint-Andries wijk. De winkels en horecazaken bieden een doorkijk naar het collectieve binnenplein, maar dit is enkel toegankelijk voor bewoners.

Hedendaags woonkwaliteit

Het ontwerpteam heeft zich volledig ingezet om te voldoen aan hedendaagse woonstandaarden. De architecten kozen ervoor om de oorspronkelijke tweehonderd units terug te brengen tot honderdvijfentwintig appartementen. Ze voegen enkele units samen tot duplexen, die een gevarieerd publiek huisvesten. Het dak toveren ze om tot een collectief dakterras waar bewoners genieten van een adembenemend uitzicht over het historisch centrum van de stad.

Project details

OPDRACHTGEVER:

AG Vespa

LOCATIE:

Nationalestraat 152-168

2000 Antwerpen

België

DATUM VOLTOOID:

2022

PERMALINK:

More buildings from the same category: