Havana, Ijzerboomgaard, Diksmuide ©Havana architectuur bv
Copyright
HAVANA - DIKSMUIDE

Ijzerboomgaard Diksmuide

Aan de rand van het West-Vlaamse stadje Diksmuide pronkt tussen de velden het project IJzerboomgaard. De voormalige vierkantshoeve werd gerestaureerd en kreeg een nieuw volume. Het gebouw doet nu dienst als onthaalgebouw voor de provincie, café en sanitaire unit. Het project combineert die functies met een focus op circulatie. Uit alles blijkt respect voor het gebouw, zijn geschiedenis, de gebruikers en het omliggende landschap.

Focus op circulatie

Circulatie is een belangrijk thema in de projecten van Havana architectuur. In dit geval kiezen ze bewust om geen extra gang te voorzien binnen de volumes, maar het erf te beschouwen als een gang. Deze ontmoetings- en circulatieruimte versterkt de interactie tussen de doelgroepen. Ook de buitentrap naar de douches en de open ruimte die de verdiepingen van het nieuwe volume verbindt, vergroten de connectie tussen de gebruikers.

Een nieuwe voordeur

Een nieuw volume waar de sanitaire units en de technische ruimte samenkomen, houdt het café en onthaalgebouw zo open mogelijk. Met hun materiaalkeuze creëren de ontwerpers een subtiele ingreep op de bestaande gelaagdheid. De focus van dit volume ligt op het sacrale bovenlicht en een veilig gevoel. De architecten interpreteren de architectuur van de hoeve op een hedendaagse manier met een nieuwe vorm, uitgesproken betonnen balken boven de raamopeningen en een opvallende buitentrap.

Laagdrempelig gebouw

In de vierkantshoeve komt een scala aan gebruikers samen. Met knipogen naar de vroegere functie vullen de ontwerpers de huiselijk sfeer verder aan. Zo refereren de zitbanken in het café naar de oorspronkelijke tussenschotten van de varkensstallen. De focus op het haardvuur en de materialen zorgt dat iedereen zich thuis voelt. Tot slot verwelkomt het gebouw ook fauna en flora. Mussen, vleermuizen, zwaluwen en bloemen vullen het diverse publiek aan. Het bewijs dat mens en natuur kunnen samenleven in een hedendaagse context.

- Elise Gaeremynck

Dit project werd opengesteld tijdens de Dag van de Architectuur 2023.

Project details

OPDRACHTGEVER:

Provincie West-Vlaanderen

LOCATIE:

Ijzerdijk 41

8600 Diksmuide

Blegië

DATUM VOLTOOID:

2019

PERMALINK:

More buildings from the same category: