Bureau Bas Smets, Human Rights Monument, Brussel (foto: Michiel De Cleene)
Copyright
BUREAU BAS SMETS - BRUSSEL

Human Rights Monument

Als een stenen boom tussen echte naaldbomen en met het park als solide sokkel, rijst het Human Rights Monument op uit een plek in volle ontwikkeling.

Een diversiteit aan rechten voor een diversiteit aan mensen

In 2018 vieren de Rechten van de Mens hun 70ste verjaardag, een mooie gelegenheid om het Human Rights Monument in het Tour & Taxis Park in te huldigen. Landschapsarchitect Bas Smets geeft het monument verschillende betekenislagen. Zo bestaat de twaalf meter hoge marmeren obelisk uit dertig gekleurde stenen. Die stenen bevatten alle artikelen van de Universele verklaring van de Rechten van de Mens in het Frans, Nederlands, Duits en Engels. Het veelzijdige kleurenpalet van de obelisk is minutieus bepaald. De kleuren representeren niet alleen de diversiteit aan rechten, maar ook de rijkheid aan culturen in onze samenleving. De donkere onderkant evolueert naar een lichtere bovensteen, die opgaat in de kleuren van de wolken. De gradatie leidt je blik letterlijk omhoog.

Een monument voor de mensen, door de mensen

Via intensief overleg komt de obelisk tot stand. Mensenrechtenorganisaties, politieke partijen, architecten en uitvoerders gaan met elkaar in debat. Samen bouwen ze aan het collectieve geheugen van de stad. Zo belicht de architect de noodzaak aan interdisciplinariteit en samenwerking. Ik lees deze landschappelijke interventie dan ook als een uitnodiging. Het daagt ons letterlijk uit om van perspectief te veranderen. Zet een stapje dichter en laat je inspireren.

- Marie Moors

Project details

ARCHITECT:
OPDRACHTGEVER:

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

LOCATIE:

Picardstraat 7-11

1000 Brussel

België

DATUM VOLTOOID:

2018

PERMALINK:

More buildings from the same category: