Bureau Bas Smets, Tour & Taxis Park, Sint-Jans-Molenbeek, (Foto: Michiel De Cleene)
Copyright
BUREAU BAS SMETS - SINT-JANS MOLENBEEK

Tour & Taxis Park

De grootste groene long in 100 jaar

Je zou denken dat het Landschapspark van Tour & Taxis uit dezelfde periode stamt als de 19de-eeuwse parken Terkamerenbos of Josaphat. Maar laat je niet misleiden. Met zijn negen hectare is het de grootste groene long in centrum Brussel. Sinds Koning Leopold II zagen we geen groene ruimtes van dergelijke omvang meer.

De site valt uiteen in drie delen. Een groene dreef met vijf rijen bomen leidt je van de Havenlaan tot aan het bruisende Gare Maritime en mondt uit in het park. Een tweede deel loopt tussen twee bruggen. We herkennen er nog de voormalige spoorbedding die vandaag ruimte biedt voor stadslandbouw, met de serres van Parckfarm. Het L28-park sluit aan op dit spoorpark en staat bekend om het speelpleintje en de sportinfrastructuur. De gelijklopende fietsverbinding is populairder dan ooit.

Van trein- naar plantensporen

Bureau Bas Smets vat het park op als een zijvallei van de Zenne, een idee gebaseerd op zijn doorgedreven cartografische studie van Brussel. Het algemene pleidooi van het bureau voor een versterking van het waterlandschap vond hier een vruchtbare bodem. De architecten benutten uitdagingen zoals het braakliggende spoorwegterrein als unieke kansen. Zo is er nog een laag van tachtig centimeter ballast in de vorm van stenen, oorspronkelijk bedoeld om de grond draagkrachtig te maken voor de dwarsliggers van de sporen. Die stenen worden hergebruikt om een ondergronds ‘waterreservoir’ te creëren, met als doel het water beter en dieper in de bodem te laten insijpelen.

Een buurt in ontwikkeling, een park in ontwikkeling

De gewassen die worden gebruikt in het park zijn terug te voeren tot de Brusselse valleien van begin 19de eeuw. Drieduizend snelgroeiende wilgen wisselen af met driehonderd streekeigen bomen. De wilgen verbeteren de grond met hun wortels en creëren op die manier een ideaal, maar vooral versneld groeiscenario voor de grote bomen. Het park blijft evolueren naarmate de omliggende gebieden verder urbaniseren. Is het niet mooi dat het park zijn beste moment nog moet beleven?

Project details

ARCHITECT:
OPDRACHTGEVER:

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

LOCATIE:

Picardstraat 7-11

1000 Sint-Jans-Molenbeek

België

DATUM VOLTOOID:

2017

PERMALINK:

More buildings from the same category: