AgwA, Karreveld, Sint-Jans-Molenbeek (Foto: Séverin Malaud)
Copyright
AGWA - SINT-JANS-MOLENBEEK

Karreveld

Karreveld omvat een secundaire school en sportcentrum. Het project heeft als doel een structuur te maken die de gebruikers zelf mee vormgeven naargelang hun noden en wensen. Die aanpak is helemaal in lijn met de actieve pedagogie die in het gebouw onderwezen zal worden. Het hergebruik van een bestaand kantoorgebouw voegt een extra dimensie toe aan het project.

Bescheiden materiaalgebruik, grote impact

In een eerste fase renoveerden de ontwerpers de bestaande kantoorgebouwen met minimale ingrepen. Een nieuwe luifel en brandtrap in geïmpregneerd hout kondigen langs de buitenzijde de herbestemming aan, zonder te concurreren met de spectaculaire architectuur van het kantoorgebouw. De verbouwing behoudt aan de binnenzijde zo veel mogelijk bestaande elementen zoals trappen, toiletten en technische kokers. Daartussen introduceren de ontwerpers hergebruikte of herbruikbare materialen. Met bescheiden materiaalgebruik creëert AgwA een grote ruimtelijke impact en toont het zijn vaardigheid in dergelijke renovatie-uitdagingen.

Nieuwe identiteit

Een tweede fase voorziet de toevoeging van een nieuw volume. Dit herbergt onder andere de inkom, de sporthal en de cafetaria. Het volume staat strategisch op de site om zo een nieuwe identiteit naar de straat te genereren. De groepering van de sportzaal en cafetaria laat toe om ze buiten de schooluren open te stellen voor andere doelgroepen. De generische en flexibele architectuur van de bestaande volumes vindt weerklank in de nieuwbouw en zijn rechttoe rechtaan betonskelet met een flexibele invulling in metselwerk.

- Arnaud Meeuwis

Dit project werd opengesteld tijdens de Dag van de Architectuur 2023.

Project details

ARCHITECT:
OPDRACHTGEVER:
LOCATIE:

Gentsesteenweg 615

1080 Sint-Jans-Molenbeek

België

DATUM VOLTOOID:

2022

PERMALINK:

More buildings from the same category: