Anethan communal housing, Schaarbeek

Groepswoningbouw Anethan, Schaarbeek, LOW architecten, (c) Stijn Bollaert
Groepswoningbouw Anethan, Schaarbeek, LOW architecten, (c) Stijn Bollaert
Groepswoningbouw Anethan, Schaarbeek, LOW architecten, (c) Stijn Bollaert
Groepswoningbouw Anethan, Schaarbeek, LOW architecten, (c) Stijn Bollaert
Groepswoningbouw Anethan, Schaarbeek, LOW architecten, (c) Stijn Bollaert
Groepswoningbouw Anethan, Schaarbeek, LOW architecten, (c) Stijn Bollaert
Groepswoningbouw Anethan, Schaarbeek, LOW architecten, (c) Stijn Bollaert
Groepswoningbouw Anethan, Schaarbeek, LOW architecten, (c) Stijn Bollaert
Groepswoningbouw Anethan, Schaarbeek, LOW architecten, (c) Stijn Bollaert
Groepswoningbouw Anethan, Schaarbeek, LOW architecten, (c) Stijn Bollaert
Groepswoningbouw Anethan, Schaarbeek, LOW architecten, (c) Stijn Bollaert
Groepswoningbouw Anethan, Schaarbeek, LOW architecten, (c) Stijn Bollaert
Groepswoningbouw Anethan, Schaarbeek, LOW architecten, (c) Stijn Bollaert
Groepswoningbouw Anethan, Schaarbeek, LOW architecten, (c) Stijn Bollaert

Low architects designed a high building with three passive duplexes for the municipality of Schaerbeek.

A walk through this colorful neighborhood teaches us that there is a huge wealth of shapes, materials, colors and volumes. By converting this vocabulary to contemporary architecture, an interesting dialogue between old and new is created, and the integration of the new corner building in its context is guaranteed. A striking building with a playful touch.

There is an optimal quality of living in all housing units, realized by the broad light from the large windows. Moreover, the arrangement of the duplexes provides several interesting views on the urban context and the North-South railway.

This project is published in Flanders Architectural Review N°12: Tailored Architecture. The text was submitted to us by the architects.
 

Architectenbureau: 

LOW architecten

Ontwerpers: 

LOW architecten

Opdrachtgever: 

Gemeente Schaarbeek

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Francois Joseph Navezstraat

Nummer: 

111

Gemeente: 

Schaarbeek

Land: 

België

Datum oplevering: 

2015

Oppervlakte: 

504 m²

Volume: 

1 610 m³

Totale bouwkost: 

898 750 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

1 783 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

Studiebureau Boydens: Technieken/PHPP/EPB, autobaan 13, 8210 loppem
Stabicom bvba: Stabiliteit, Lambermontstraat 10, 2000 Antwerpen
Macobo bvba: veiligheid, Schandooi 5, 2431 Laakdal

Hoofdaannemers: 

Bouwwerken Hermans bvba
Private werken en Openbare werken: Klasse 1, categorie E & G en Klasse 4, categorie D.
Zandstraat 84, 9200 Dendermonde

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub