Corner house on Verzoeningstraat, Borgerhout

Hoekwoning Verzoening, Borgerhout, Poot architectuur, (c) Sepp van Dun

A house is built on a corner plot of 78 sqm that has been unbuilt for 15 years.

A simple structure determines the plan: parallels to the separation walls shape the rooms. The remaining spigot on the corner is 'extra': a large entrance, an oversized landing, transition between the living spaces. The large floor space and rooftop terraces try to partially compensate the lack of garden. When the guillotine windows are open, the sense of a patio arises. The classic stacking is reversed so that the living spaces are related to the rooftops and can enjoy the south-west orientation. The facade is an interpretation of the former factory buildings on the other side of the street and a clear translation of the structure.

This project was published in Flanders Architectural Review N°12: Tailored Architecture. The text was submitted to us by the architects.

Architectenbureau: 

Poot architectuur

Ontwerpers: 

Poot-architectuur

Opdrachtgever: 

Sarah Poot & Wouter Aerts

Straat: 

Verzoeningstraat

Nummer: 

50

Gemeente: 

Borgerhout

Land: 

België

Datum oplevering: 

2016

Oppervlakte: 

189 m²

Volume: 

577 m³

Totale bouwkost: 

260 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

1 375 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

/

Hoofdaannemers: 

Wens, turnhout

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners