De Springplank primary school, Bruges

Basisschool De Springplank, Brugge, Tom Thys Architecten i.s.m. Carton 123 Architecten, (c) Olmo Peeters
Basisschool De Springplank, Brugge, Tom Thys Architecten i.s.m. Carton 123 Architecten, (c) Olmo Peeters
Basisschool De Springplank, Brugge, Tom Thys Architecten i.s.m. Carton 123 Architecten, (c) Olmo Peeters
Basisschool De Springplank, Brugge, Tom Thys Architecten i.s.m. Carton 123 Architecten, (c) Olmo Peeters
Basisschool De Springplank, Brugge, Tom Thys Architecten i.s.m. Carton 123 Architecten, (c) Olmo Peeters
Basisschool De Springplank, Brugge, Tom Thys Architecten i.s.m. Carton 123 Architecten, (c) Olmo Peeters

The new school, designed by Tom Thys Architects in association with Carton 123, is part of a large-scale, neo-gothic ensemble that was designed by Louis Delaceserie in 1883. A Flemish Community primary school was added to this site.

The architects have, with the necessary degree of caution, geared their sober, somewhat massive building to the neo-gothic architecture. It has been located in a corner of the plot and its connection with the existing complex lies in its scale and the uniform colour of the deep-red brick. The plan shows two rectangular volumes containing classrooms that are turned at an angle to each other, with expressive stairwells inserted in between. This gives rise to a polygonal volume displaying equally demonstrative ridge roofs. The building self-confidently takes up its position between the school complex and the inner city, while the arrangement of the volumes allows the green vistas to be kept open, as well as multi-perspectival views from the classroom windows. Within the plinth of the building, a covered playground has been kept clear. A differentiated play area has been formed between the existing school wall and the new, raised volume, and it marks a clearly delineated space on the extensive playground. What is most striking about the architecture is its decorum. The building ‘speaks’ to its public in a discrete, almost businesslike tone, and appears to thoroughly distance itself from any ideological or philosophical profile.

This text is based on an article by Maarten Van Den Driessche, published in Flanders Architectural Review N°12: Tailored Architecture.

Architectenbureau: 

Tom Thys architecten
Carton123 architecten

Ontwerpers: 

Tom Thys Architecten: Tom Thys, Sander Deben, Pieter Van Schil
Carton 123 Architecten: Joost Raes, Els Van Meerbeek

Opdrachtgever: 

GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, afdeling West

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Hugo Losschaertstraat

Nummer: 

5b

Gemeente: 

Brugge

Land: 

België

Datum oplevering: 

2015

Oppervlakte: 

745 m²

Volume: 

2 800 m³

Totale bouwkost: 

1 026 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

1 377 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

Studiebureau stabiliteit, Sileghem & Partners, Zwevelgem
Studiebureau technieken, Abetec, Dendermonde

Hoofdaannemers: 

Braet nv., Nieuwpoort

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Project partners

Cultural partners