House and practice, Zuidzande (NL)

House and practice, Zuidzande (NL), Marie-José Van Hee Architects © Marie-José Van Hee architects
House and practice, Zuidzande (NL), Marie-José Van Hee Architects © Marie-José Van Hee architects
House and practice, Zuidzande (NL), Marie-José Van Hee Architects © Marie-José Van Hee architects
House and practice, Zuidzande (NL), Marie-José Van Hee Architects © Marie-José Van Hee architects
House and practice, Zuidzande (NL), Marie-José Van Hee Architects © Marie-José Van Hee architects

The house in Zuidzande (the Netherlands) lies next to an existing barn, inside the enclosure of a country estate.There isn't any notion of terse and principled rules. In this instance, Marie-José Van Hee had the freedom to set down a solitary volume of maximum 850 m³.

The new building is a counterpoint to the existing barn on the estate. It is located in a corner of the land, nestling in the axil of the site, and is oriented in a way that the occupant has an overview of the whole garden from the inside.

The ‘donjon’ with its view of the landscape is in concrete and, very unusually, is insulated on the inside. By turning the logic upside down, the building gains in presence on the outside and inside a homely warmth is created. In this case, Van Hee goes further than simply applying traditional craft: by questioning herself, a different sort of inventiveness comes to light. The use of clay for the interior walls is a logical response to this, being a natural material which for centuries has been associated with rural life.

This text is based on an article by Christian Kieckens, published in Architecture Review Flanders N°10. Radical Commonplaces. European Architectures from Flanders.

Architectenbureau: 

Marie-José Van Hee architecten

Ontwerpers: 

Marie-José Van Hee
Sam De Vocht
Mattias Deboutte

Opdrachtgever: 

Harry du Fossé

Taal: 

Engels

Straat: 

Molenweg

Nummer: 

24

Postcode: 

4 505

Gemeente: 

Zuidzande

Land: 

Nederland

Datum ontwerp: 

2006

Datum oplevering: 

2011

Oppervlakte: 

230 m²

Volume: 

850 m³

Studiebureaus: 

Consultant (stability): BAS/ Dirk Jaspaert, Leuven
Consultant (technics): HPE Henk Pijpaert

Hoofdaannemers: 

Contractor (structure): Fiebra Maes
Contractor (carpentry outside): Detrac

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Project partners

Cultural partners