House extension, Mortsel

House extension, Mortsel - Bovenbouw architecture - (c) Katrin Borghouts
House extension, Mortsel - Bovenbouw architecture - (c) Katrin Borghouts
House extension, Mortsel - Bovenbouw architecture - (c) Katrin Borghouts
House extension, Mortsel - Bovenbouw architecture - (c) Katrin Borghouts

A new volume with several storeys replaces the traditional elongated ground-floor extension of an existing terraced house. The ‘rear’ house is conceived as an independent volume that is related in several ways to the existing house, which thereby becomes the ‘front house’. One sees that the outline of the roof of the existing house is repeated in the new volume – and as such, the building plays with the limits of urban planning rules. The side wall of the rear house, which duplicates the typical pointed roof, is just as closed as the existing side wall, whereas the old blank side wall is incorporated into a composition of outlines. This new side wall is turned inwards, which brings light into the front house and provides a view through the rear wall. In this way, the front and rear houses lean against each other like twins.

Author: Caroline Voet. This text has been published in the Architecture Review Flanders N°11. Embedded Architecture.

Architectenbureau: 

Bovenbouw Architectuur

Ontwerpers: 

Bovenbouw Architectuur
Dirk Somers, Merijn Muller, Christopher Paesbrugge

Opdrachtgever: 

Bruun Geysen en Nadia Spoelders

Taal: 

Nederlands, Engels

Straat: 

Maalderijstraat

Nummer: 

32

Gemeente: 

Mortsel

Land: 

België

Datum oplevering: 

2013

Oppervlakte: 

80 m²

Volume: 

271 m³

Studiebureaus: 

Stabiliteit, Util struktuurstudies, Rolf Van Steenwegen, Brussel

Hoofdaannemers: 

Gravo nv, Brasschaat

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub