Sideline, Brussels

Sideline, Brussel, Laura Muyldermans en Arian Schelstraete
Sideline, Brussel, Laura Muyldermans en Arian Schelstraete
Sideline, Brussel, Laura Muyldermans en Arian Schelstraete
Sideline, Brussel, Laura Muyldermans en Arian Schelstraete
Sideline, Brussel, Laura Muyldermans en Arian Schelstraete

The ‘Sideline’ installation in Brussels is intended to focus attention on the challenging urban space of the Canal Zone, an area that regularly features in the media due to its serious social, ecological and economic problems. In 2013, the French architect and urban designer Alexandre Chemetoff developed the ‘Plan Canal’, with the primary objective of improving residential areas, employment and public spaces.

Laura Muyldermans and Arian Schelstrate designed four interventions that were meant to stimulate the passers-by and to offer them new perspectives on the surroundings of the Willebroek Canal. Their interventions were intended to open up unused, underused and unknown spaces to residents and passers-by, and to encourage people to reflect upon the potential within their surroundings. New balustrades provided an open invitation to go down to the water’s edge, thus making hidden places more visible.

This text is based on an article by Bart Tritsmans, published in Flanders Architectural Review N°12: Tailored Architecture.

Ontwerpers: 

laura muyldermans
arian schelstraete

Opdrachtgever: 

Platform Kanal i.s.m. Architecture Workroom Brussels in het kader van het Festival Kanal Play Ground

Straat: 

vier locaties langsheen het Willebroek kanaal: Princesstraat - Manchesterstraat - De Witte de Haelenstraat - Negende Liniestraat

Gemeente: 

Brussel

Land: 

België

Datum oplevering: 

2015

Studiebureaus: 

Kathleen Mertens

Hoofdaannemers: 

Jozef Denoyel - metaalbewerking - Damme

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub