Spoor Noord Park

Spoor Noord Park, Studio Associato Secchi-Viganò, © Stijn Bollaert
Spoor Noord Park, Studio Associato Secchi-Viganò, © Stijn Bollaert
Spoor Noord Park, Studio Associato Secchi-Viganò, © Stijn Bollaert
Spoor Noord Park, Studio Associato Secchi-Viganò, © Stijn Bollaert
Spoor Noord Park, Studio Associato Secchi-Viganò, © Stijn Bollaert
Spoor Noord Park, Studio Associato Secchi-Viganò, © Stijn Bollaert

The park was conceived as ‘a garden for the neighbourhood, a park for the city’ — working with Secchi and Viganò’s larger notion of Antwerp as both a series of villages and a metropolis, rephrasing an ageold planning discourse adagio. It had to connect the housing quarters of Dam, Stuivenberg and Seefhoek that were cut-off from one another by the railway site. These disadvantaged neighbourhoods were also largely cutoff from the city. Therefore, as Secchi and Viganò express it, the challenge was to reconfigure the area from ‘fold’ to ‘tissue’, ‘fissure’ to ‘backbone’ and from ‘barrier’ to ‘lever’.

Architectenbureau: 

Studio Associato Bernardo Secchi Paola Viganò

Ontwerpers: 

Bernardo Secchi
Paola Viganò
E. Alfier
K. Arioka
K. Boon
A. Carlesso
F. d'Agnano
G. de Roia
U. Dufour
L. Fabian
T. Fait
S. Geeraert
A. Moro
P. Ochelen
G. Zaccariotto

Opdrachtgever: 

AG Stadsplanning

Taal: 

Engels

Straat: 

omgeving Ellermanstraat, Viaduct Dam, Viséstraat en Halenstraat

Postcode: 

2 030

Gemeente: 

Antwerpen

Land: 

België

Datum ontwerp: 

2006

Datum oplevering: 

2008

Oppervlakte: 

180 000 m²

Totale bouwkost: 

2 000 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

580 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

studiebureau structuren: BAS bvba
studiebureau technieken: Atelier Ruimtelijk Advies bvba

Hoofdaannemers: 

Antwerpse Bouwwerken nv

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub