De beperkt toegestane bouwdiepte en de ingesloten situatie aan de achterzijde noodzaakten een gestapeld programma: de woonruimtes werden verdeeld over een dubbelhoge belétageverdieping, waarmee een maximum aan natuurlijk licht via de zuidelijke achterzijde de woning wordt binnengebracht. Het zitgedeelte verheft zich boven de hoge muren van de binnenkoer en compenseert het ingesloten karakter van de woning met een weids uitzicht over het binnengebied van het bouwblok. In de halfondergrondse kelder is een vanop de straat een vlot toegankelijke fietsenberging voorzien, die nu door de huidige bewoners als studio wordt gebruikt.
Omwille van budgettaire redenen is de woning in zijn geheel geconstrueerd in houten balklagen die via stalen liggers op de bestaande gemene muren afdragen. Waar deze in het zicht gelaten zijn, dragen ze samen met andere afwerkingen in hout (trappen, deuren, raamkaders,…) bij aan de sfeer van de woning.
De voorgevel presenteert zich als een mozaïek van gebakken gevelstenen en wil tegelijk robuustheid en speelsheid uitstralen, hiermee respectievelijk tegemoetkomend aan de vraag naar een gevel ‘die tegen een stootje kan’ (hetgeen in de Lange Beeldekensstraat wel nodig is) en een gevel die ‘wervend’ is (en zo het katalyserend effect dat AG Vespa met de woningen van het Grond- en Pandenbeleid voor ogen heeft kan bewerkstelligen).
Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten.
Lange Beeldekensstraat 38
2 060 Antwerpen
België
10-2009