Crematorium Uitzicht, Kortrijk
Copyright
EDUARDO SOUTO DE MOURA, SUMPROJECT ARCHITECTURE & ENGINEERING - KORTRIJK

Crematorium Uitzicht

Door de ligging aan de rand van de stad lijkt de dodenakker Hoog Kortrijk in niets op een traditioneel kerkhof. Hier geen smalle paden en graven, stenen en bomen, maar een park dat naadloos overgaat in het landschap. Het crematorium zelf past perfect bij de geometrie van de plek, half ondergronds ten opzichte van de rijbaan, en gaat eveneens op in dat landschap. Het gebouw heeft een nadrukkelijke horizontale lijnvoering. De massieve schouw staat er in al zijn verticaliteit lijnrecht tegenover, als een soort contrapunt, een merkteken.

Een zachte helling leidt je als bezoeker via de patio naar het eigenlijke gebouw. Eerst tref je de foyer met een gekaderd uitzicht op het landschap, dan het auditorium waar natuurlijk licht uit het plafond neerdaalt ter hoogte van de ceremonieplek. Je verlaat het gebouw opnieuw via een nauwe wandelgalerij met zicht op het landschap dat je verder begeleidt tot aan het ceremoniegebouw. De ingetogen sfeer is kenmerkend, met natuurlijke overgangen tussen intimiteit en open ruimte, tussen de plankenbekisting van naakt beton buiten en de sobere maar warme materialen binnen.

Dit project werd ons bezorgd door de architecten in functie van de oproep voor het Architectuurboek Vlaanderen N° 11. Architectuur middenin. Dit project werd opengesteld op de Dag van de Architectuur 2015. De tekst werd ons aangeleverd door de architecten.Projectdetails

TYPE GEBOUW:
LOCATIE:

Ambassadeur Baertlaan 5

8500 Kortrijk

België

DATUM VOLTOOID:

01-10-2011

PERMALINK:

Meer gebouwen