Barbara Van der Wee architects, A2D architecture 2 design, Pauscollege, Leuven ©Rob Stevens - KU Leuven
Copyright
BARBARA VAN DER WEE ARCHITECTS, A2D ARCHITECTURE 2 DESIGN - LEUVEN

Pauscollege

Het Pauscollege was in de 16de eeuw de laatste wens van paus Adrianus VI, de enige paus afkomstig uit de Nederlanden. Ooit was het een school voor leden van de clerus, nu een studentenhuis.

Groeien met de tijd

Aan het Hogeschoolplein in Leuven neemt het gebouw een prominente plaats in. Binnenkomen doe je via de binnentuin van het college, die net grondig werd heraangelegd. Er is gedacht aan de waterinfiltratie, comfortstroken voor rolstoelgebruikers, een verstopplek voor de fietsen en zelfs aan nestplekken voor gierzwaluwen.

De vier vleugels van het college omsluiten de tuin. Elke gevel is uitgerust met rijen genereuze ramen. Als je goed kijkt kan je in de gevel van beide zijvleugels een bouwnaad ontdekken. Tussen 1776 en 1778 ontwerpt landmeter Ghenne een straatvleugel en twee zijvleugels voor het Pauscollega. Enkele jaren later, in 1785, bouwt architect Montoyer een vierde achtervleugel. Al zou je niet zeggen dat de vier vleugels in twee fases geplaatst werden, ze vormen een mooi samenhangend geheel.

Wonen in de geschiedenis

Het college is nu een residentie voor studenten. Achter de genereuze ramen aan de binnentuin schuilen lange gangen geflankeerd door studentenkamers. Dit zijn moderne doosjes, mooi in de historische context ingeschoven zonder al te veel de aandacht op te eisen. De architecten kiezen voor een subtiele renovatie om zo de originele architectuur zo zichtbaar mogelijk te houden. Wat goed is, want in het Pauscollege zijn er ontelbare prachtige details. Zo heeft elke trappenhal een eigen set van trapleuningen en terrazzovloeren. Onder het dak bewonder je, tussen de drogende was van de studenten, het oude mechanisme van de grote klok.

- Sophie Bresseleer

Dit project werd opengesteld tijdens de Dag van de Architectuur 2023.

Projectdetails

ARCHITECTEN:

Barbara Van der Wee architects, A2D architecture 2 design

OPDRACHTGEVER:

Katholieke Universiteit Leuven

LOCATIE:

Hogeschoolplein 3-4

3000 Leuven

België

DATUM VOLTOOID:

2022

PERMALINK:

Meer gebouwen