Het sociale woningproject Schaerdeke omvat 16 koop- en huurwoningen. Het is organisch gegroeid uit de inplanting in de omgeving en lijkt te vervloeien met het bestaande pittoreske samenspel van Lo-Reninge. De architecten gebruiken de gebouwde context als een waaier aan streekgebonden elementen waaruit ze kunnen plukken. Het samenbrengen van twee woningen onder één dak is een middenweg tussen de kleine korrel van de dichte kern enerzijds en de grovere bouwkorrel van verafgelegen uitbreidingen anderzijds. De groene binnenhof tussen de rechte en gekromde woningen fungeert als sociale motor voor ontmoetingen tussen de bewoners en sluit rechtstreeks aan op de openbare weg. De ruimtelijke structuur is wat onorthodox, maar is in lijn met de typisch middeleeuwse kern, waarin de gebouwde elementen ten opzichte van elkaar lijken te zijn verschoven. Tussen rijwoningen kan zo de poort naar een weiland opduiken. De zuilen voor de entrees kan je beschouwen als objets trouvés uit het oude stadhuis. Ze benadrukken symbolisch hoe een sociaal woonproject ook lokaal gebonden kan zijn binnen het raster dat de administratie heeft uitgezet.
Deze tekst is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en het essay van Isabelle Blancke & Jürgen Vandewalle, dat werd gepubliceerd in het Architectuurboek Vlaanderen N°14. Wanneer attitudes vorm krijgen.
Dit project maakt deel uit van de tentoonstelling Composite Presence in het Belgisch paviljoen op de 17e internationale architectuurbiënnale in Venetië.
Architectenbureau Bart Dehaene: "Voor dit project werd het spanningsveld opgezocht tussen enerzijds het project zoveel mogelijk te laten opgaan in zijn context en anderzijds het een zekere autonomie te gunnen. De dakvorm en het metselwerk van gele baksteen zijn zeer gebruikelijk in dit gebied en samen met de portieken en de betonnen kolommen werden ze vertaald in een hedendaagse interpretatie."
Schaerdeke - Willem Van Loolaan
8647 Lo-Reninge
België
mei 2019