Jeugdcultuurzone Het Bos, Antwerpen
Copyright
BEL ARCHITECTEN - ANTWERPEN

Jeugdcultuurzone Het Bos

Het Bos is een vervolg op Scheld’apen, een kunstenaarscollectief dat in 1998 werd opgericht in een gekraakt pand, gelegen op de voormalige industrieterreinen van Petroleum Zuid in Antwerpen. De recente verhuizing naar een leegstaand stadsmagazijn, gelegen op het Eilandje op een boogscheut van het Museum aan de Stroom, markeert een belangrijk kantelmoment voor de organisatie, zowel qua ruimte en locatie als qua werking. Van een verborgen vrijplaats in de groene periferie waar alles mocht en kon, naar het centrum van de stad waar meer orde en regels gelden. Van losse samenwerkingsverbanden op ad-hocbasis, naar een nieuwsoortig instituut waar meer structurele relaties kunnen worden opgebouwd. BEL Architecten verbouwde het magazijn tot een kunstenwerkplaats, die de Scheld’apen als eerbetoon aan hun roots omdoopten tot Het Bos.

Met de renovatie van een magazijn naar de jeugdcultuurzone Het Bos krijgen jongeren de kans om te experimenteren, te creëren en ideeën uit te wisselen. Dit alles in een artistieke oase waar muziek, theater en beeldende kunst de drie grote onderdelen vormen.
Het bestaande stadsmagazijn werd grotendeels ontpit en voorzien van een grote luifel die de ingang markeert. De centrale vide dwars door het gebouw onthult het programma. Een open trap en loopbruggen animeren deze ruimte en verbinden alle publieke niveaus met elkaar.
Een concertzaal (200p), een theaterzaal (80p) en een exporuimte bevinden zich in het midden van het gebouw. De jeugdcultuurzone wordt verder aangevuld met een café, volkskeuken, foyers, kantoren, ...
Het gebouw is meervoudig in gebruik en laat een divers en constant evoluerend programma toe.

Deze tekst is gebaseerd op een artikel van Els Vervloesem, dat werd gepubliceerd in het Architectuurboek Vlaanderen N°12. Architectuur op maat.

Dit project werd opengesteld tijdens het Festival van de architectuur (editie 2017).

Projectdetails

ARCHITECT:
TYPE GEBOUW:
LOCATIE:

Ankerrui 5-7

2000 Antwerpen

België

DATUM VOLTOOID:

01-04-2015

PERMALINK:

Meer gebouwen