ZOOM architecten, Schoolpaviljoen, Denderleeuw © Dieter Van Caneghem
Copyright
ZOOM ARCHITECTEN - DENDERLEEUW

Schoolpaviljoen

Bij de uitbreiding van het Schoolpaviljoen in Denderleeuw door ZOOM architecten is het experiment nooit ver weg, zowel in typologie als in materiaalgebruik. Het gaat om een rond paviljoen, voor 1/4 geopend als overdekte speelplaats. De slimme plaatsing van drie volhouten deurpanelen transformeert het paviljoen tot één transparante overdekte buitenruimte. In één beweging worden drie klassen omgevormd tot één grote polyvalente ruimte.

Typerend voor de hier besproken paviljoentjes is de groene setting én de kleine afstand tot het ‘moederschip’, wat meteen resulteert in de nodige vrijheid in zowel gebruik als materialisatie. De CLT-wanden (‘cross-laminated timber’) zijn tegelijk structuur en afwerking. Eén zuivere ontwerpstrategie ligt aan de basis van een warme en rijke beleving door het kind. Het experiment is geenszins abstract of weerbarstig, maar direct tastbaar en ervaarbaar. De kleinschaligheid nodigt uit tot verder experimenteren op dergelijke schaal.

Het zijn processen van onderzoek en uitvoering die op verschillende niveaus en lagen vernieuwing toelaten – om uiteindelijk te komen tot nieuwe prototypes en nieuwe stappen in de architectuur van scholen. Echter: scholenbouw moet voldoen aan economische vereisten. Een minimum aan middelen moet een maximum aan ruimtelijkheden én belevingen bieden. Dit project slaagt hier moeiteloos in: het klassengebouw is een decor dat zich opent en sluit, dat zich aanpast aan de activiteit van de dag. Een lichte voorstructuur definieert de overgang tussen binnen en buiten. Standaardmaterialen in een frisse compositie zorgen voor een aangename aanvulling van de stuggere hoofdschool. De school als prieel in het park: wat een ommezwaai tegenover het ommuurde instituut, waar, onttrokken aan het oog van de omgeving, orde en discipline heerste. In plaats daarvan: een (letterlijk) open gebouw, uitnodigend, transparant, in volle interactie met de (meestal groene) omgeving.

- Kiki Verbeeck

Dit project is gepubliceerd in het Architectuurboek Vlaanderen N°15. Allianties met de realiteit

Projectdetails

ARCHITECT:
OPDRACHTGEVER:

GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap

LOCATIE:

De Nayerstraat 11a

9470 Denderleeuw

België

DATUM VOLTOOID:

2021

PERMALINK:

Meer gebouwen