Op 24 januari 2021 zou architect Christian Kieckens (1951-2020) 70 jaar geworden zijn. Om het oeuvre van deze invloedrijke architect in de kijker te zetten, presenteren zijn familie en naasten een digitaal eerbetoon.
Op zondag 24 januari 2021 zou architect Christian Kieckens 70 jaar zijn geworden. In de zonnige meimaand 2020 namen wij afscheid van hem in het crematorium van Zemst, een gebouw dat hij heeft ontworpen. Dit moest gebeuren in beperkte kring door de pandemie. Het opzet was om in het najaar 2020 of begin 2021 een herdenkingsmoment te organiseren, een samenkomst van vrienden en oud-studenten om Christian te eren. Maar door corona werd het plannen van een dergelijke samenkomst niet mogelijk. Zijn verjaardag willen wij niet zomaar laten voorbijgaan. Een aantal initiatieven die werden genomen willen we met u delen.
Door het Vlaams Architectuurinstituut werd in mei een rouwregister opengesteld en kreeg zijn plotse overlijden weerklank in de pers en in de internationale vakbladen. Een in memoriam verscheen in Architectuurboek Vlaanderen nr.14 en in het tijdschrift A+. Ondertussen werd een meubel – werktafel face2face uit 1996 – van hem aangekocht door het Design Museum Gent. In de zomer van 2020 werd op het Sainteletteplein, in Brussel A Temporary Monument for Brussels #7 OTHER / THE door Peter Downsbrough opgedragen aan Christian.
In juni fotografeerde Filip Dujardin het appartement van Christian, de ruimte waar hij woonde en werkte. Het Vlaams Architectuurinstituut ontving zijn schetsen en zijn bibliotheek, ze werden door de familie geschonken als waardevolle aanvulling, op een eerdere schenking die Christian reeds in 2015 deed. De rijkdom van het archief zal stelselmatig worden ontsloten, op de website van het VAi en in een project over architectuurwedstrijden. De website www.christiankieckens.be kan men nog steeds consulteren. Tot slot geven wij ook graag de link met een interview uit 2016 naar aanleiding van de tentoonstelling Een meubel is ook een huis in het Design Museum Gent.
Wij danken hem voor zijn mentorschap, zijn oeuvre, zijn generositeit en nog veel meer.
Namens de familie:
Yves Kieckens en Reinhilde Lauwereins
Katrien Vandermarliere, Kelly Hendriks, Els Vande Kerckhove, Marc Dubois.
Naar aanleiding van het overlijden van Kieckens was er heel wat nationale en internationale persaandacht:
Christian Kieckens behaalde zijn diploma architectuur in 1974. Vanaf dan speelde hij een belangwekkende rol in de architectuurwereld in België, niet alleen als architect en pedagoog maar ook als gangmaker in de kunst en cultuur. Hij won de Godecharle Prijs voor Architectuur (1981) en de Vlaamse Cultuurprijs voor Architectuur (1999).
Door de manier waarop Kieckens taal, filosofie, beeldende kunst en architectuur wist samen te brengen, kan hij worden beschouwd als de reïncarnatie van de renaissancearchitect. Als mede-oprichter van de Stichting Architectuurmuseum legde hij de basis van de huidige, rijke en diverse architectuurcultuur in Vlaanderen en België.
Met zijn heengaan verliest de architectuurwereld een belangrijke mentor en rijke persoonlijkheid. Via zijn oeuvre zal hij ons blijven toespreken.
"‘Met zijn inzet voor een reflectieve architectuurcultuur was Christian Kieckens een pionier in de jaren 1980. Hij hield dit kritische engagement tot het einde van zijn leven vol.’"‐ Sofie De Caigny, directeur Vlaams Architectuurinstituut
Naast architect en mentor was Christian Kieckens ook een begenadigd fotograaf die met een arendsoog zijn onderwerp koos op zoek naar de essentie. Tijdens de begrafenisplechtigheid in mei werden opnames geprojecteerd uit Milaan, Venetië, Zwitserland, de barokarchitectuur en een indrukwekkende reeks bergen en wolken. Een selectie...
Het omvangrijke archief van Christian Kieckens behoort sinds 2014 tot de collectie van het Vlaams Architectuurinstituut. Dit zorgvuldig samengesteld ensemble documenteert zijn volledige loopbaan van 1974 tot nu. Het had voor Kieckens een duidelijke taak: “Het archief bewaart, reikt aan en neemt afstand."
Naar het archief van Christian Kieckens