Architectuur

Amarantreis - De Cisterciënzers in Vlaanderen - VOLZET

Brugge - Lissewege - Koksijde

“Toen in 1627 de cisterciënzermonniken hun kloosterhoeve Ten Bogaerde verlieten om in Brugge een nieuwe abdij te betrekken, was hun Onze-Lieve-Vrouw-ten-Duinenabdij grotendeels ontmanteld en in de loop van de 17de eeuw werd zij volledig bedolven door de Hoge Blekker, toen een wandelende duin die reeds in de 16de eeuw een deel van de gronden van het abdijdomein had ingenomen.

Het is pas op het einde van de 19de eeuw dat men op zoek ging naar de verdwenen abdij. Men vond sporen van de kerk, maar stijgend grondwater deed de werken stoppen. In 1949, toen men voor restauratiewerken aan de Duinenabdij te Brugge bouwmateriaal zocht op de abdijsite te Koksijde, kwam er een aanzet tot meer doorgedreven archeologisch onderzoek. Nu zijn de kerk, de pandgangen, het lavatorium, de keuken, de lekenbroedervleugel en het abtskwartier opgegraven en wordt het gastenkwartier blootgelegd. Er is zacht gerestaureerd en een modern uitgerust museum focust op de geschiedenis van de cisterciënzers in de middeleeuwen.”

(naar Harry Van Royen in OKV-plus nr 4/2002)

De tocht start in Brugge, in de Duinenabdij. De volgende halte is Lissewege hier wordt de Onze-Lieve-Vrouwekerk bezocht. Dit is één van de imposante restanten van de voormalige abdij Ter Doest (gesticht door de benedictijnen in 1106 en na 70 jaar overgenomen door de cisterciënzers als dochterabdij van Onze-Lieve-Vrouw ten Duinen). In de namiddag staat Koksijde, waar eerst de abdijhoeve Ten Bogaerde wordt bezocht, op het programam.

De dag wordt begeleid door docente Dominique Dumon en lokale gidsen.