Architectuurprijs Kortrijk 2022

Recent werd in Budalab, in het bijzijn van 140 architectuursympathisanten de Architectuurprijs Kortrijk 2022 uitgereikt. Er werd zowel een prijs van de vakjury toegekend als een publieksprijs bekend gemaakt.

Architectuurprijs Kortrijk 2022

Voor de aanwezigen was gratis een brochure beschikbaar met alle genomineerde projecten erin opgenomen. De brochure is vrij af te halen in het stadhuis. Na de uitreiking volgde een architectuurlezing georganiseerd door Archipel door Bram Aerts van TRANS architectuur I stedenbouw over ‘de productieve stad’.

De vakjury, voorgezeten door Bram Aerts, beraadslaagde donderdagmiddag over de acht genomineerde projecten. De jury was lovend over de laureaat: De ontwerpingreep op het bestaande pand viert het leven in de stad. De ontwerper zocht geen compromis en ging duidelijk voor zijn doel, het ontwerp. Jonge bouwheren zochten met beperkte middelen om een onkwalitatieve achterbouw van de herenwoning op te waarderen. Met diverse en precieze incisies brachten ze meer licht en lucht tot diep in de woning. In de bestaande waardevolle erfgoedwoning worden de ingrepen bovendien omkeerbaar uitgevoerd, dit zonder structurele werken. De nieuwe stadswoning geeft rust en straalt een zuiders vakantiegevoel uit op de achterzijde. Door de toevoeging van de galerie MAST met terras aan de voorzijde van de woning wordt een relatie aangegaan met de stad. De jury lauwert het lef en de creatieve zin om voluit voor het ontwerp te gaan met de beschikbare middelen. Naast de prijs zijn er twee eervolle vermeldingen: Het pand in de Patermotestraat wordt gelauwerd omwille van z’n voorbeeldfunctie als heel kwaliteitsvolle rijwoning in de stad. Ze is intelligent en toekomstgericht ontworpen. Een pluim voor architect en bouwheer die ambitie en lef tonen door dit project op een professionele verhuurmarkt. Daarnaast is een eervolle vermelding voor het pand in de Filips van de Elzaslaan. Het uitbreidingsproject brengt de woondroom van een rustige, groene en door rust omgeven woning van de bouwheer naar de stad op een heel bijzondere en unieke manier.

De tentoonstelling op de Broelkaai van de genomineerde projecten was tevens de opening van de publieksstemming. Er werd door de bevolking van Kortrijk massaal gestemd. Het project welke de meeste stemmen achter zich mocht turven was de Elzenlaan 4 te Kortrijk. De nipte tweede plaats, met slechts tien stemmen verschil, was de Minister Liebaertlaan 18 - de laureaat van de vakjury.

De architectuurprijs is een initiatief van AK (architectuur kortrijk) en ABEKO (adviesraad bouwkundig erfgoed kortrijk) in samenwerking met de stad Kortrijk. Met financiële steun van: Publius advocatenkantoor, service club Rotary Kortrijk en stad Kortrijk. Vormgeving door studionomad