Recent werd in Budalab, in het bijzijn van 140 architectuursympathisanten de Architectuurprijs Kortrijk 2022 uitgereikt. Er werd zowel een prijs van de vakjury toegekend als een publieksprijs bekend gemaakt.
Voor de aanwezigen was gratis een brochure beschikbaar met alle genomineerde projecten erin opgenomen. De brochure is vrij af te halen in het stadhuis. Na de uitreiking volgde een architectuurlezing georganiseerd door Archipel door Bram Aerts van TRANS architectuur I stedenbouw over ‘de productieve stad’.
De vakjury, voorgezeten door Bram Aerts, beraadslaagde donderdagmiddag over de acht genomineerde projecten. De jury was lovend over de laureaat: De ontwerpingreep op het bestaande pand viert het leven in de stad. De ontwerper zocht geen compromis en ging duidelijk voor zijn doel, het ontwerp. Jonge bouwheren zochten met beperkte middelen om een onkwalitatieve achterbouw van de herenwoning op te waarderen. Met diverse en precieze incisies brachten ze meer licht en lucht tot diep in de woning. In de bestaande waardevolle erfgoedwoning worden de ingrepen bovendien omkeerbaar uitgevoerd, dit zonder structurele werken. De nieuwe stadswoning geeft rust en straalt een zuiders vakantiegevoel uit op de achterzijde. Door de toevoeging van de galerie MAST met terras aan de voorzijde van de woning wordt een relatie aangegaan met de stad. De jury lauwert het lef en de creatieve zin om voluit voor het ontwerp te gaan met de beschikbare middelen. Naast de prijs zijn er twee eervolle vermeldingen: Het pand in de Patermotestraat wordt gelauwerd omwille van z’n voorbeeldfunctie als heel kwaliteitsvolle rijwoning in de stad. Ze is intelligent en toekomstgericht ontworpen. Een pluim voor architect en bouwheer die ambitie en lef tonen door dit project op een professionele verhuurmarkt. Daarnaast is een eervolle vermelding voor het pand in de Filips van de Elzaslaan. Het uitbreidingsproject brengt de woondroom van een rustige, groene en door rust omgeven woning van de bouwheer naar de stad op een heel bijzondere en unieke manier.
De tentoonstelling op de Broelkaai van de genomineerde projecten was tevens de opening van de publieksstemming. Er werd door de bevolking van Kortrijk massaal gestemd. Het project welke de meeste stemmen achter zich mocht turven was de Elzenlaan 4 te Kortrijk. De nipte tweede plaats, met slechts tien stemmen verschil, was de Minister Liebaertlaan 18 - de laureaat van de vakjury.
De architectuurprijs is een initiatief van AK (architectuur kortrijk) en ABEKO (adviesraad bouwkundig erfgoed kortrijk) in samenwerking met de stad Kortrijk. Met financiële steun van: Publius advocatenkantoor, service club Rotary Kortrijk en stad Kortrijk. Vormgeving door studionomad
Begin 2020 werd de herenwoning aangekocht door Delfien en Sis. De bestaande woning straalt op zichzelf charme en authenticiteit uit, maar er was een renovatie nodig om de woning te optimaliseren en meer licht te geven.. Het renovatieproject mocht gedurfd zijn, maar tegelijkertijd was het budget voor de renovatie beperkt. De renovatie focust op een nieuwe achtergevel en een nieuwe keuken, die samen met de realisatie van de galerieruimte (MAST art gallery), naast de keuken, een bijzondere band leggen met de tuin.
De oorspronkelijke smalle L-vormige keuken in de achterbouw werd gestript en deels afgebroken. Er werd gezocht naar een optimale ruimtelijkheid voor de nieuwe keukenruimte, die noordelijk op de tuin is gericht. Er werd expliciet gekozen om de uitbouw met twee bouwlagen niet af te breken maar de bestaande zuiderse karakteristieken meer in de verf te zetten. Zo werd er een overdekte buitenruimte ontworpen met zichtbare, speelse betonbogen.
Het schuingeplaatste glasraam met schuifelementen snijdt door het volume van de achterbouw. De schuine glasgevel zorgt voor een maximaal ruimtegebruik van de nieuw ontworpen keukenruimte maar creëert een minimale ingreep op de bestaande uitbouw.
In het hoofdvolume van de woning werden minimale architecturale ingrepen uitgevoerd om de charme van de eclectische woning van het begin van vorige eeuw te bewaren. Een bescheiden vide werd gecreëerd op de gelijkvloers om de donkerste ruimte te voorzien van voldoende natuurlijk daglicht. Dit wordt gerealiseerd door een grote doorgetrokken raamopening te genereren over verdieping 0 en +1.
Bouwheer: Sis Pillen & Delfien Versaevel
Architect: Sis Pillen, iswm Kobe Pillen (platform architectuur), Dimitri Vroonen (DMTR architectuur) en Hannes Monserez (Macadam Atelier)
Foto’s Sis Pillen & PxL
De woning is in het begin van de jaren zestig ontworpen door de bekende Belgische architect Marc Dessauvage. De woning had sindsdien geen grondige opknapbeurt gehad en stond al enkele jaren leeg. De nieuwe bewoners hadden aan de eerste eigenaar beloofd om de villa grondig te renoveren, maar met respect voor en het behoud van de originele (natuurlijke) materialen zoals baksteen, glas, hout en keramiek.
Om wat extra comfort te bekomen is het volume van een buitenterras toegevoegd aan het volume van huidige keuken. Er werd ook in het hele huis vloerverwarming geïnstalleerd.
Alle materialen en technieken waren dringend aan vernieuwing toe. Het volledige huis gestript: Vloeren, dak, ramen, deuren, alles was weg. Telkens met het plan om voor de heropbouw te zoeken naar bedrijven en ambachtslieden die alles terug in ere konden herstellen. Identieke oude Boomse tegels in oranje/rode terracottakleur met dezelfde maat werden gevonden en geplaatst.
Het design van deze tuinwoning oogt strak en brutalistisch zoals vele realisaties van architect Marc Dessauvage. De woning voelt Scandinavisch aan een heeft een zeer sterk binnen-buitengevoel door de grote glaspartijen en doet denken aan woningen van de hand van Mies van der Rohe en Le Corbusier.
Bij de aankoop van de woning beseften de nieuwe bewoners zeer snel dat deze unieke woning deel uitmaakt van het architecturale DNA binnen het Vlaamse Erfgoed. Een renovatie/restauratie met zorg was aan de orde. Toch is dit geen complete retrotrip: hedendaagse kunst en nieuwe architecturale details maken het huis klaar voor de volgende zestig jaar.
Bouwheer: Sophie Lanckriet
Architect: origineel Marc Dessauvage, renovatie Steve Knockaert
Foto’s: Tim Van de Velde, PxL
Dit renovatieproject behelst het vervangen van een bestaande gelijkvloerse uitbreiding door een nieuwe ‘tuinkamer’, het creëren van bergruimte in het oorspronkelijke woonhuis en het vernieuwen van de keuken. De ingreep werd opgevat als één continu scherm uit multiplex dat zich doorheen het woonhuis plooit en eens voorbij de achtergevel als een tongewelf over de nieuwe tuinkamer buigt.
De klassieke koterij achteraan de rijwoning was van slechte kwaliteit en belemmerde de relatie met de tuin. Aangezien de straat- en de tuinzijde licht en zicht konden genieten, moest er in het donkerdere centrum bergruimte komen. Deze werd achter een bibliotheek verstopt.
Op die manier ontstaat een huis in twee delen: het oorspronkelijke voorhuis en een via een smalle passage bereikbare en sterk contrasterende tuinkamer. De gedachte ‘van het ene huis naar het andere te kunnen wandelen’ creëert (mentale) ruimte.
De opdrachtgevers hunkeren naar de rust en openheid van het platteland, naar connectie met groen, maar maken een principiële keuze voor de stad.
De eenvoudige constructieve opbouw van de tuinkamer is makkelijk leesbaar: De massieve houten ribben die de structuur vormen bleven zichtbaar, de glazen gevel werd er los omheen geplaatst. Wonen in een constructie die je als bewoner intuïtief begrijpt is opnieuw iets wat je eerder in een (blok-)hut in de natuur verwacht dan in een stadswoning.
Aangezien de tuinkamer (net) niet de volledige perceelbreedte gebruikt zal deze op termijn langs drie zijden door groen overwoekerd worden en zal het ‘tunnelgevoel’ dat kenmerkend is voor rijwoningen verdwijnen.
Bouwheer: Pieter en Petra Vanslembrouck – Broeders, Ada.
Architect: VIK architectuur – Klaas Vanslembrouck
Foto’s: Michiel Decleene
De onvermijdelijke sloop van het bestaande pand maakt plaats om out of the box te reflecteren over ‘wonen met begrensde afmetingen in een stad’: hoe ruimte maximaliseren; het openen van het plan; omgaan met licht, lucht en zicht; experimenteren met niet-traditionele bouwmethoden en materialen; contact met groen... .
De vraag van de bouwheer was: een open woning om te verhuren, met veel glas, weinig kotjes-ruimten, een loftgevoel en vriendelijk naar budget en in onderhoud.
Een open rode bakstenen gevelstructuur zonder ramen vormt de gevel in het straatbeeld. Achterliggend is een glazen vliesgevel opgetrokken die met een spatie ertussen een voorportaal vormt. Hier kan eenvoudig de fiets worden gestald of van de zon worden geprofiteerd.
Achteraan de woning is opnieuw een grote glaspartij waardoor er in de leefruimte een openheid en een tweezijdig doorzicht op groen ontstaat. Door de centrale keuken te liften, krijgt de lange dubbelhoge leefruimte verschillende verbonden deelruimten, met elk z’n hoogte, geborgenheid en praktische bergruimten.
Ruimtelijk worden plekken gebundeld en wordt circulatie beperkt. Er zijn geen gangen en kamers worden gemaximaliseerd. Plekken op het gelijkvloers lopen vanuit het interieur over in het exterieur en vice versa. Met het openzetten van de deuren wordt de leefruimte een grote buitenkamer.
De bijna energie neutrale woning (E30) wordt verkregen door de oriëntatie van de ruimten, de vorm van de architectuur en het toepassen van hernieuwbare energie (warmtepomp, zonnepanelen). De kleinschaligheid van het bouwsysteem en de prefabricatie maakt dat de woning op korte termijn en met weinig impact op de buurt is opgetrokken.
Bouwheer: Jan Lapere
Architect: Joran Marijsse architecture
Foto’s: Yannick Milpas