Bressers Architecten, één van de oudste architectenbureaus van het land, heeft heel wat schatten op zolder liggen. Samen vormen ze het Bressers Archief. Het gaat om een waardevolle verzameling van historische ontwerpen, architecturale tekeningen en andere documentatie, waarvan velen tot wel 100 jaar oud zijn. Het weerspiegelt niet enkel de rijke geschiedenis van het bedrijf, maar geeft ook een uniek inzicht in de ontwikkeling van de twintigste-eeuwse architectuur en monumentenzorg in Vlaanderen. Dankzij een subsidie van het Departement Cultuur, Jeugd en Media grijpt het architectenbureau nu zijn kans om het archief te ontsluiten. Het VAi is partner in het project.
Aan de Dampoort in Gent bevindt zich het kantoor van Bressers Architecten. Een wenteltrap leidt je door het creatieve huis naar de zolder waar tientallen archiefdozen, verstopt achter een reeks maquettes, wachten op ontsluiting. Het archief, dat zo’n 100 jaar Vlaamse restauratie- en architectuurpraktijk bestrijkt, omvat bouwtekeningen (schetsen, ontwerpplannen, presentatietekeningen zoals aquarellen, technische tekeningen...) en administratieve projectdossiers (briefwisseling, bestekken, foto’s...).
Het project heeft als doel om deze collectie , die decennia van creatief werk omvat, beschikbaar te stellen voor architectuurliefhebbers, studenten, onderzoekers en professionals via een online platform. Hiervoor zullen de bouwtekeningen volgens een vast stappenplan worden geïnventariseerd en gedigitaliseerd. Het bureau verwacht de eerste resultaten van het project in het najaar van 2025 te kunnen presenteren, wanneer Bressers Architecten precies 100 jaar oud is.
Het VAi is samen met KADOC-KULeuven een belangrijke partner in het project. Het VAi ondersteunde Bressers Architecten met de voorbereiding van de projectaanvraag. Tijdens het project zullen we het bureau adviseren in het op punt stellen van de inventarisatie en digitalisering van de collectie. We bieden eveneens inhoudelijk advies, spelen een rol in de waardering van de grote hoeveelheid bouwtekeningen en leveren een bijdrage aan de bekendmaking van de projectresultaten.
Het project past binnen het pilootproject Nalatenschappen Kunstenerfgoed van het Departement Cultuur, Jeugd en Media. Zo moedigt de Vlaamse Overheid de archiefzorg bij kunstenaars, erfgenamen van kunstenaars en andere organisaties in de kunstensector aan.
Naast de inventarisering en digitalisering zal het bureau actief deelnemen aan intervisiesessies met andere pilootprojecten en experts uit de sector, om inzichten te delen en de aanpak verder te optimaliseren.