De Koninklijke Bibliotheek beschikt over een aanzienlijke verzameling bibliofiele uitgaven, kunstenaarsboeken en objectboeken uit de 20ste en 21ste eeuw die dankzij het wettelijk depot ieder jaar aangroeit. In 1991 en 2004 werden twee tentoonstellingen gewijd aan de bibliofiele uitgaven van na 1945.
Opzet van het colloquium is de kennis wat betreft de Belgische productie van deze ongewone boeken en uitgaven te vergroten, ze in een (kunst)historische context te plaatsen en de uitdagingen in verband met opslag en bewaring van de vaak fragiele (object)boeken te onderzoeken.
Het is een multidisciplinair colloquium waarbij vele invalshoeken relevant zijn: boekgeschiedenis, kunstgeschiedenis, hyperhedendaagse productie, conservatie en reservatie, geschiedenis van de bibliofilie. Vier hoofdlijnen worden gevolgd: de oorsprong en de definiëring van de verschillende terminologieën; de actoren na 1945; de bibliofiele en artistieke productie na 1945; de opslag en bewaring op lange termijn.
- De oorsprong (19de-eeuwse bibliofiele uitgaven van de genootschappen; de voorlopers: Max Elskamp, Henri Van de Velde, Théo van Rysselberghe); een definitie van de gebruikte terminologie in functie van wetenschappelijke en relevante criteria: bibliofiele uitgave, kunstboek, kunstenaarsboek, objectboek en creatief boek.
- De geschiedenis van de productie van deze publicaties na 1945. Uitgangspunt vormen de verzamelingen van de Koninklijke Bibliotheek van België: Belgische monografieën, Wettelijk depot, Oude en kostbare drukwerken en Hedendaagse drukwerken. Wie zijn de actoren: uitgevers, schrijvers, kunstenaars, ontwerpers en designers? Vanaf welk ogenblik valt er een overgang waar te nemen van bibliofielen naar uitgevers en van uitgevers naar kunstenaars? Zijn uitgevers op dit vlak gespecialiseerd? Wie is het doelpubliek?
- Een studie van de eigenlijke productie. De bijdrage van tekstauteurs, typografen, kunstenaars en designers. Gaat het dan nog om uitgeverswerk in de traditionele zin (voorrang aan de tekst, traditionele typografie en beperkte oplage) of eigenlijk om louter kunst en creatie? Krijgen deze bijzondere publicaties de nodige aandacht in de internationale context?
Is er continuïteit of een breuk ten aanzien van de grote voorlopers zoals Max Elskamp, Theo Van Rysselberghe en Henry Van de Velde? Welke plaats neemt het boek in het scheppend werk van bepaalde kunstenaars zoals Marcel Broodthaers of Marcel Van Maele in? - Opslag en bewaring van dit soort boeken en objecten op lange termijn. De vergankelijkheid en diversiteit van de gekozen materialen en technieken stellen ons voor nieuwe uitdagingen met betrekking tot de opslag en bewaring van deze objecten op lange termijn. Een uitdaging die we delen met musea voor hedendaagse kunst en privéverzamelaars.
Het colloquium vindt plaats op 26 en 27 januari 2017 in de Koninklijke Bibliotheek van België. De teksten van de bijdragen aan het colloquium worden gepubliceerd.
Gelieve ons een voorstel en een voorlopige titel te sturen vóór 1 juni 2016, samen met een korte samenvatting (maximum een halve pagina).
- Colloquium: Boekkunst in België na 1945
- Koninklijke Bibliotheek van België: 26-27 januari 2017
- Organisatie: Koninklijke Bibliotheek van België
- Wetenschappelijk comité: Patrick Lefèvre (KBR), Robert Nouwen (KBR), Claude Sorgeloos (KBR), Rika Colpaert (KBR).
- Organisatiecomité: Claude Sorgeloos (KBR) - claude.sorgeloos@kbr.be, Rika Colpaert (KBR) - rika.colpaert@kbr.be.