In het kader van Europalia wisselen architecten tijdens een colloquium op 24 november in het Grand-Hornu hun overtuigingen, visies en werkmethodieken uit.
Wat België en Turkije gemeen hebben is niet enkel hun indrukwekkende architectuurcultuur, maar ook dat ze beiden een golf van verstedelijking doormaken waarop ze als samenlevingen antwoorden moeten bieden. De migratie naar Turkse miljoenensteden is qua proporties onvergelijkbaar met de demografische groei van de kleine en grote Belgische steden. Tegelijk staan beide stedelijke regio’s voor vergelijkbare uitdagingen op vlak van stadsuitbreiding, reconversie van oude stadsdelen, ecologie en water, mobiliteit, of toenemende ongelijkheid en diversiteit. Om mee te kunnen ontwerpen aan antwoorden op deze vraagstukken, zoeken hedendaagse architectuurpraktijken in België en Turkije naar de vrije ruimte naast de dominante en vaak pragmatische bouwcultuur. Daar ontwikkelen en verbeelden ze confronterende analyses, nieuwe stedelijke visies of bouwpraktijken die vervolgens hun weg zoeken naar de mainstream praktijk en naar het beleid.
Programma:
Wat is de politieke en sociale context waarin architecten werken in België en in Turkije? Introductie op de belangrijkste maatschappelijke uitdagingen en demografische evoluties waar nieuwe praktijken mee geconfronteerd worden.
Asu Aksoy (TR) – Istanbul Bilgi University
Benoît Moritz (BE) bestuurslid A+, architect en stedenbouwkundige MSA, ULB
Hoe gaan we vandaag om met de metropolitane schaal? Uitwisseling over architectuurpraktijken die gebieden proberen te begrijpen via projecten op grote schaal die de maatschappij in beweging brengen.
Selva Gürdoğan en Gregers Tang Thomsen (TR) – Superpool
Freek Persyn (BE) – 51N4E
Nadia Casabella (BE) – 1010 Architecture Urbanism, ULB
Het ontwerp van de publieke ruimte is een instrument om partijen samen te brengen: politici, burgers, architecten… Hoe herdefiniëren we de publieke ruimte? Durven we nog subversief te zijn? Uitwisselingen over praktijken die balanceren tussen inrichting en toe-eigening van de openbare ruimte.
Gökhan Kodalak (TR) – Aboutblank, Cornell AAP
Benoît Moritz (BE) bestuurslid A+, architect en stedenbouwkundige MSA, ULB
Christophe Mercier (BE) – Suede36
Architectuurbureaus in België en Turkije zoeken naar vrijhavens buiten de heersende en vaak louter pragmatische architectuurpraktijk. Uitwisseling over praktijken die het gebruikelijke pragmatisme overstijgen.
Hülya Ertaş (TR) – hoofdredacteur XXI magazine
Pieter T’Jonck (BE) – hoofdredacteur A+
Joachim Declerk (BE) – AWB
Asu Aksoy (TR) – Istanbul Bilgi University
Meer info en reserveren: reservations@grand-hornu.be