Cursus / workshop

Communities of Tacit Knowledge: Architecture and its Ways of Knowing

Een nieuw innovatief opleidingsnetwerk ziet het levenslicht. 'TACK / Communities of Tacit Knowledge: Architecture and its Ways of Knowing' maakt deel uit van de Marie Sklodowska-Curie Actions binnen het European Framework Program Horizon 2020. Het leidt jonge onderzoekers op in het begrijpen van de specifieke kennis die architecten toepassen bij het ontwerpen van gebouwen en steden. Academische instellingen, vooraanstaande culturele organisaties en gerenommeerde architectenbureaus delen hun expertise via een innovatief PhD-studietraject.

Communities of Tacit Knowledge: Architecture and its Ways of Knowing

Tacit knowledge

Ontwerpprojecten zijn meestal het resultaat van de samenwerking tussen ontwerpers, makers (bouwers, ambachtslieden...), opdrachtgevers en diverse deskundigen, waaronder sociale wetenschappers, commerciële, economische of technische adviseurs, critici en adviseurs op het gebied van erfgoed. Deze uitgebreide gemeenschap bestaat uit personen met verschillende achtergronden, verschillende professionele aannames en verschillende expertises. Architectuur opereert op het snijvlak van kennisdomeinen (kunst, humane en sociale wetenschappen, toegepaste technologie) en heeft het vermogen om nieuwe oplossingen en perspectieven te creëren op basis van haar inherent synergetische kennisproductie. Architectuurontwerpen zijn dus het resultaat van complexe en soms tegenstrijdige eisenpakketten die enkel kunnen worden verzoend door middel van onderhandelingsprocessen tussen verschillende disciplines en verschillende kennisgebieden. Deze onderhandelingen impliceren vormen van synergetisch denken, die vaak gebaseerd zijn op impliciete gemeenschappelijke inzichten, of stilzwijgende kennis.

Tacit knowledge, te vertalen als stilzwijgende kennis, kan ingebed zijn in de relaties tussen mensen en is specifiek van toepassing voor bepaalde historische ontwikkelingen en tradities. Stilzwijgende kennis komt vaak voort uit de persoonlijke ervaring van het maken en denken en verbindt daarom intellectueel en praktisch werk. Het levert kennis op die is ingebed in een gemeenschap. Omdat stilzwijgende kennis een essentieel onderdeel is van de heuristische methoden van kennisproductie op het gebied van design, bevat het ook een belangrijk potentieel om veranderingen te absorberen en erop in te spelen. Stilzwijgende kennis biedt ontwerpers zeer relevante instrumenten voor het omgaan met voortdurend wisselende omstandigheden en een set van complexe en ogenschijnlijk tegenstrijdige eisen.

TACK Talks: How do we know?

In deze online lezingenreeks laten negen architectenbureaus uit Zweden, Nederland, Duitsland, België, Groot-Brittannië en Oostenrijk zien hoe hun werk het resultaat is van kennisonderzoek en hoe stilzwijgende kennis deel uitmaakt van het interne gesprek en de communicatie met anderen.

Geïntroduceerd en gepresenteerd door Tom Avermaete, Christoph Grafe en Lara Schrijver.

Bevestigde lezingen:

  • 21 mei 2020, 18.00 – 19.00 u
    One Fine Day, Düsseldorf (DE)

    introductie: Tom Avermaete

  • 28 mei 2020, 18.00 – 19.00 u
    Spridd, Stockholm (SE)

    introductie: Christoph Grafe

  • 11 juni 2020, 18.00-19.00 u
    Onsite Studio, Milan (I)

    introductie: Christoph Grafe

  • 18 juni 2020, 18.00-19.00 u
    De Smet Vermeulen, Ghent (BE)

    introductie: Tom Avermaete

  • 25 juni 2020, 18.00-19.00 u
    Soma, Innsbruck (A)

    introductie: Lara Schrijver

  • 02 juli 2020, 18.00-19.00 u
    De Vylder Vinck, Ghent (BE)

    introductie: Christoph Grafe

  • 9 juli 2020, 18.00-19.00 u
    Korteknie Stuhlmacher, Rotterdam (NL)

    introductie: Tom Avermaete

  • 16 juli 2020, 18.00-19.00 TBC
    Cityförster, Hanover/ Rotterdam (D/NL)

    introductie: Lara Schrijver

      Praktisch

      • DATE:

        21.05.2020-16.07.2020

      • HOUR:

        06:00 pm to 07:00 pm

      • LOCATION:

        online

      • WEBSITE:
      • ACADEMIC PARTNERS:

        ETH Zürich, Delft University of Technology, KTH Royal Institute of Technology, Oslo School of Architecture and Design, Bergische Universität Wuppertal, Politecnico di Milano, Academy of Fine Arts Vienna, University of Antwerp, University College London, Leibniz Universität Hannover

      • NON-ACADEMIC PARTNERS:

        Het Nieuwe Instituut, Flanders Architecture Insitute, Architekturzentrum Wien, architecten de vylder vinck taillieu, Korteknie Stuhlmacher Architecten, Spridd, De Smet Vermeulen architecten, Cityfoerster, One Fine Day architects, SOMA Architecture, Onsite studio, Snøhetta