recap

Exchange in Practice 2024

Op 12 en 13 september 2024 organiseerden het Vlaams Architectuurinstituut en Nieuwe Instituut  Exchange in Practice, een tweedaags uitwisselingsprogramma voor jonge architecten uit Nederland en Vlaanderen/Brussel. Ingenieur-architect Arnaud De Sutter reisde mee als embedded reporter. Je leest hier zijn verslag.

Exchange in Practice 2024

"Wat ontstaat er uit een uitwisseling tussen jonge architecten uit Vlaanderen, Brussel en Nederland, wanneer ze in dialoog gaan over een sociaal en ruimtelijk relevant thema?" Uit de introductie van Exchange in Practice, een samenwerking tussen het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) en het Nieuwe Instituut (NI) uit Nederland, blijkt dat in het opzet van het tweedaagse evenement een onbevangen eenvoud schuilt, die tegelijk vol uitdaging zit.

"De essentie van Exchange in Practice is om de notie ‘uitwisseling’ te verbreden. De dialoog die we willen voeren tussen de twee architectuurculturen is meer dan enkel woordelijk. Ze is gericht op het delen van de brede architectuurpraktijk en de kennis en methodiek die ze behoeft. Omdat dat zo waardevol is, kan die uitwisseling, en bij uitbreiding Exchange in Practice, een stevige basis vormen voor verdere samenwerkingen."
‐ Dennis Pohl, directeur Vlaams Architectuurinstituut

De deelnemers

  • Alice Babini - Babini Geysen Architects (BE)​
  • Kornelia Dimitrova - Studio Kornelia Dimitrova (NL) ​
  • Lisa Janssens - Lisa Janssens (BE)​
  • Andrés David López Rincón - el KANTOOR (NL)​
  • Aaron Michels - studio lauka (BE)​
  • Merijn Muller - Lamusch architecten (BE)​
  • Jonas Papenborg - Landscape Collected (NL)​
  • Zaïra Pourier - Téra Studio (NL)​
  • Claudio Saccucci - Studio Verter (NL)​
  • Alexandra Sonnemans - Alexandra Sonnemans (NL)​
  • Eileen Stornebrink - Studio Inscape (NL)​
  • Hedwig van der Linden – Dérive (BE/NL)​
  • Cente Van Hout - a2o architecten (BE)​
  • Gwenn Van Laer - OntwerpAtelier Chambrang (BE)​
  • Daan de Jong - Dan de Jong (NL)​
  • Sigert Defrancq - Veldhuis architectuur (BE)​
  • Marcel van der Schuur - Go with the flows (NL)​

Donderdag 12/09 - 9:00: ’t Werkhuys, Borgerhout

Analyse van Stuivenberg

De eerste voormiddag van Exchange in Practice is voorbehouden voor inleidende presentaties. Zo maken de kandidaten kennis met het Stuivenbergziekenhuis, de wijk errond met haar buurtinitiatieven, hoe het gebouw en de tuinen zullen veranderen op korte en lange termijn, en met de notie van co-creatie en participatieve processen. De idee dat het vrijkomen van de ziekenhuissite een enorme opportuniteit voor de wijk – en de stad in het algemeen – is, wordt breed gedragen. Hoe het reconversieproject moet verlopen, blijkt onder de sprekers een bron van onenigheid.

Donderdag 12/09 - 14:30: Stuivenbergziekenhuis & Rataplan

Toetsing aan de praktijk

Na de analytische en soms theoretische uiteenzettingen, volgt een stadswandeling, die begint met een bezoek aan het ziekenhuis zelf. De lunch wordt genuttigd in een ‘trommel’, geserveerd door zomerbar Publico, dat zich ophoudt aan de westkant van het gebouw. Onder leiding van AG Vespa (Autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten in Antwerpen) doet de rondleiding een (andere) trommel, een patiëntenkamer, een binnentuin en het toegangsgebouw uit de jaren 1980 aan.

Vrijdag 13/09 - 10:00: De Winkelhaak, Antwerpen

Ideeën over participatie en co-creatie

Na de inleidende presentatie over zijn werking en projecten op donderdag, besteedt Endeavour vrijdagochtend aandacht aan de betekenis van de termen participatie en co-creatie. Het bureau haalt aan dat participatieve trajecten in de jaren 1970 helemaal niet uitzonderlijk waren, tot ze werden verdrongen in de decennia erna. Dat zorgt ervoor dat die traditie opnieuw moet worden aangeleerd en de twee noties opnieuw moeten worden uitgelegd.

"Participatie is een traject van collectief leren, waarin een groep mensen zich organiseert om over een specifiek onderwerp bij te leren, met als doel het initiëren van een proces van verandering. Co-creatie is een (publiek) initiatief that verschillende partijen samenbrengt (bijv. een bedrijf, een buurt, een groep klanten…), om samen een wederzijds gewaardeerd product te maken."
‐ Endeavour

Vrijdag 13/09 - 10:00: De Winkelhaak, Antwerpen

Workshop

Het einde van de uitwisseling is in zicht wanneer de deelnemers in vijf groepen worden verdeeld en elk van die groepen aan de hand van een onderzoeksvraag over het gebruik van de Stuivenbergsite, een participatief proces moet ontwerpen. De vragen belichamen een specifieke insteek van dat proces. “Met de onderzoeksvragen willen we architecten prikkelen om hun blik te verruimen”, legt Hanne Van Gils uit. Het is namelijk niet evident om participatie in een ruimtelijke opdracht in te bedden. De vragen handelden over de waarde die we als maatschappij schenken aan een gebruik, hoe dat zich vertaalt in de ruimte en welke impact de keuzes hebben.

Hoe geven we plek aan jongeren, aan buurt- of bovenlokale verenigingen? Hoe bereiken we een evenwicht tussen commercieel en niet-commercieel gebruik? Wat leren we van de voorlopige invulling voor het finale project? Hoe gaan we om met het beheer van de buitenruimte?

Vrijdag 13/09 - 12:00: De Winkelhaak, Antwerpen

Leren van Exchange in Practice

Met deze veelheid aan vragen en ideeën komt vrijdagmiddag een eind aan de kruisbestuiving. In de nabespreking zien enkele deelnemers een rol voor dit type van intensieve workshop in een ontwerpproces. “Voor het ontwerpproces kan het leerzaam zijn om met alle stakeholders het verloop van het proces vast te leggen”, aldus Marcel van der Schuur. Het resultaat van de workshop is voor enkele deelnemers een waardevolle bron van informatie voor belanghebbende partijen, zoals Team Vlaams Bouwmeester.

Het interessante aan Exchange in Practice is dat het zowel in vorm en inhoud handelt over kennisuitwisseling en participatie. Zowel voor de buurtbewegingen als voor de ontwerpers is het leerzaam om uiteenlopende perspectieven te ontdekken en allianties te smeden. Wordt vervolgd, in Nederland.

- Arnaud De Sutter

Gepubliceerd op 24 september 2024

Praktisch

  • EXCHANGE IN PRACTICE:

    12 < 13.09.2024

  • ORGANISATIE:

    Vlaams Architectuurinstituut & Nieuwe Instituut

  • I.S.M.:

    Endeavour

  • MET DE STEUN VAN:

    Vlaamse Overheid

  • MET DE BIJKOMENDE STEUN VAN:

    Nederlandse ambassade in Brussel