In het voorjaar van 2021 zetten het Vlaams Architectuurinstituut en deSingel de kunstenaar-architect Luc Deleu & zijn bureau T.O.P. office via tal van activiteiten in de schijnwerpers. Als educatief onderdeel van dit grote publieksproject presenteert kunstenorganisatie De Veerman FUTURUM, een participatietraject op maat van leerlingen uit het deeltijds kunstonderwijs en jeugdateliers.
Ideeëntentoonstelling als hommage aan Luc Deleu en T.O.P. office
Vandaag worden jongeren geconfronteerd met ingrijpende veranderingen die zich op wereldschaal afspelen: klimaatveranderingen, migratie, een gezondheidscrisis… Hoe zien zij hun toekomst en hoe kunnen ze die verbeelden?
Via het werk van T.O.P. office wil FUTURUM jongeren inspireren om toekomstgericht te denken op de schaal van de wereld.
Een inspiratievideo toont hoe Luc Deleu & T.O.P. office door het spelen met het begrip schaal,
een nieuw perspectief op de wereld trachten te creëren. We zien hoe Deleu vaak vertrekt vanuit de dagelijkse waarneming. Maar ook hoe hij zijn overtuigingen vertaalt in vaak wereldschokkende projecten. Hij doet dit niet om te rebelleren an sich maar om maatschappelijke veranderingen teweeg te brengen. Met deze video geven we een inkijk in het artistieke proces en willen we jouw leerlingen inspireren om een eigen toekomstgericht voorstel te verbeelden. Bekijk de video hieronder.
In het weekend van 8 en 9 mei 2021 nodigen we jouw leerlingen uit om samen met de andere deelnemende academies, hun toekomstplannen te tonen in een pop-uptentoonstelling op de site van deSingel, in aanwezigheid van Luc Deleu & T.O.P. office. De verzamelde academies, leerlingen en docenten, nemen de tijd om samen en georganiseerd te reflecteren op elkaars visies, ideeën en verbeeldingen.
Futurum heeft aandacht voor de resultaten als hommage maar kijkt ook naar het proces. Om dit proces in beeld te brengen zullen academies die zich kandidaat stellen, een videast op bezoek krijgen. Deze procesvideo zal de tentoonstelling in deSingel flankeren en wordt verder verspreid als (good) practice.
De opdracht is op maat van leerlingen van de 3de graad DKO Beeldende en audiovisuele kunsten en speelt in op universele thema’s die de leefwereld van deze jongeren raken. Denk aan de klimaatjongerenbeweging, internationaal netwerk via sociale media, (maatschappelijke) antwoorden op de coronacrisis… De opdracht bestaat erin visionaire ideeën op wereldschaal te ontwikkelen en een onderzoek te voeren naar hoe deze toekomstplannen te verbeelden. Centraal staat de crossdisciplinaire en multimediale praktijk van Deleu en T.O.P. office.
De tentoonstelling Future Plans 1970-2020 is één van de hoofdactiviteiten van het programma in het voorjaar van 2021 dat door het Vlaams Architectuurinstituut en deSingel wordt opgesteld rond de kunstenaar-architect Luc Deleu & zijn bureau T.O.P. office. Curatoren Peter Swinnen en Anne Judong kregen negen maanden lang ongelimiteerd toegang tot de archieven van T.O.P. office. De titel is meteen ook de filter om het levend archief te onderzoeken. Welke projecten, of ze nu in de jaren 1970 of 2000 werden bedacht, behouden de intelligente belofte van een toekomstig plan? En hoe kunnen ze ontwerpers, architecten, stedenbouwkundigen, ecologen, juristen, administraties en beleidsmakers van vandaag en morgen aansteken? Een future plan an sich.
meer over de tentoonstellingFUTURUM ideeëntentoonstelling
08.05.2021-09.05.2021
gratis
deSingel
Desguinlei 25, 2018 Antwerpen
De Veerman
Annemie Geerts
03 290 69 66
annemie.geerts@veerman.be
Stad Antwerpen