Erfgoed

Het CVAa in 2016

Het CVAa in 2016
Copyright

Ook in 2016 zetten de CVAa-medewerkers zich met veel enthousiasme in voor archieven, collecties, maquettes, beelden en verhalen, kortom voor het cultureel erfgoed van de gebouwde en ontworpen omgeving. We plannen onder andere een activiteit op Erfgoeddag (24 april 2016), een archievengids overvormgevingserfgoed sinds 1945 in publieke bewaarinstellingen, een rapport over dedigitale bestanden in het archief Maarten Van Severen, een publicatie over 'Generatie 74' en nieuwe digitaliseringen van Belgische architectuurtijdschriften. We zetten ook onze zoektocht naar archieven van het bouwbedrijf verder. De kleine tentoonstelling rond het Huis Guiette in de VAi-vitrine blijft te bezoeken tot en met 10 januari 2016. De banden met het Architectuurarchief van de Provincie Antwerpen worden na deze kleine samenwerking nog nauwer aangehaald in 2016.

Op 10 januari trappen we het nieuwe jaar af met een finissage van de tentoonstelling Dertig jaar architectuur in Vlaanderen - De Wonderjaren in maquettes in Knokke. De bewaring van maquettes en hun status als cultureel erfgoed komen aan bod in het panelgesprek.

Parallel met de genoemde projecten blijven we archiefoverdrachten begeleiden en blijven we gestaag de Databank Architectuurarchieven aanvullen. Vandaag bevat de Databank, die deel uitmaakt van www.odis.be, meer dan 500 archiefbeschrijvingen, een 6400-tal persoonsrecords en een 1500-tal organisatierecords met trefwoorden 'architectuur', 'vormgeving', 'stedenbouw', 'bouwindustrie' en/of 'sociale huisvesting'. We lanceren graag een warme oproep naar onderzoekers en beheerders van architecturaal cultureel erfgoed om hun kennis met ons en met de brede erfgoedgemeenschap te delen, zodat volgende generaties nog efficiënter nieuw onderzoek kunnen aanvatten en bronnen kunnen lokaliseren.

Het CVAa blijft ook in 2016 doorlopend bereikbaar voor adviesvragen via hetcontactformulier of via cvaa@vai.be. Bekijk ook onze adviespagina's.

Tot slot zet het CVAa zijn vertegenwoordiging verder in overlegplatforms zoals het overleg tussen landelijke expertisecentra en organisaties volkscultuur (LEOV), OCE, VVBAD, OKBV en internationale organisaties zoals ICAM. Zo blijft het brede erfgoedveld op de hoogte van wat er beweegt rond architecturaal cultureel erfgoed in Vlaanderen en kunnen architectuurinitiatieven delen in de kennis van andere cultureel-erfgoedsectoren.