Auteur Jeroen Cornilly werpt een blik op tweehonderd jaar vakantie aan zee en bouwen aan de Belgische kust. Voor zijn boek putte hij onder andere uit architectuurtijdschriften en traktaten uit de collectie van het Vlaams Architectuurinstituut.
De kust, een betoverende strook strand en duinen, tussen zee en hinterland, geen enkele regio die zo sterk door het toerisme werd vormgegeven. Het landschap werd er voortdurend hertekend met stadsuitbreidingen en met de ontwikkeling van nieuwe badplaatsen, die uit het niets opgebouwd werden langs een regionaal tramnetwerk. Het beeld van de kustbebouwing veranderde onafgebroken als een weerspiegeling van de veranderende tijdgeest en vrije tijd. Elke generatie drukte zijn stempel op de kust, soms ingrijpend, soms subtiel, maar altijd om de magie van een verblijf aan zee zo aangenaam mogelijk te maken. De kust versie 2024, met zijn ‘muur’ van appartementen – het liefste met zicht op zee – met zijn kursalen, villa’s en appartementen, zijn wandelgaanderijen, zijn zeedijk en pier weerspiegelt twee eeuwen bouwen voor het toerisme. Een geschiedenis van verwonderen, ondernemen en bouwen, een geschiedenis waarin toeristen een hoofdrol spelen, naast avonturiers en visionaire ondernemers, koningen, overheden, investeerders, ingenieurs, architecten en kunstenaars.
Het verlangen naar zee brengt dit verhaal in woord en beeld. Alle badplaatsen komen uitvoerig aan bod.
Auteur Jeroen Cornilly (°1974) was twintig jaar verbonden aan de Dienst Erfgoed van de Provincie West-Vlaanderen. Sinds 2018 is hij archivaris in het Letterenhuis in Antwerpen. Hij is master in de monumentenzorg en doctor in de architectuurgeschiedenis. Het bouwen aan de Belgische kust is een kernthema in zijn onderzoek.
In de publicatie is er materiaal gebruikt uit architectuurtijdschriften en traktaten uit de bibliotheekcollectie van het Vlaams Architectuurinstituut alsook archiefmateriaal van Emile Van Averbeke, Jan Vanhoenacker, bouwbedrijf Van Coillie en uiteraard Léon Stynen.
lees meer Ontdek de VAi collectie