In aanloop naar de Biennale Architettura 2025 werken vier jonge ontwerpteams aan nieuwe architectuur, met natuurlijke intelligentie in de hoofdrol. Ze onderzoeken de ruimtelijke impact van het prototype dat curatoren Bas Smets en Stefano Mancuso presenteren in het Belgische paviljoen. De ontwerpers werken de komende maanden intensief samen met de curatoren, het artistieke en wetenschappelijke team en het Vlaams Architectuurinstituut.
Hoe kan architectuur verder ontwikkelen onder invloed van natuurlijke intelligentie? Met hun tentoonstellingsconcept Building Biospheres onderzoeken de landschapsarchitect Bas Smets en bioloog Stefano Mancuso een nieuwe relatie tussen natuur en architectuur. Building Biospheres beschouwt gebouwen als kunstmatige ruimtes waarin planten een verkoelend microklimaat kunnen produceren en het gebouw actief aansturen wat betreft beregening, ventilatie en belichting. Door gebruik te maken van de nieuwste inzichten in de intelligentie van planten, onderzoekt het project wat dit kan betekenen voor de ontwikkeling van architectuur. Het Belgische paviljoen op de Biënnale van 2025 zal dienen als een laboratorium om deze ideeën te verkennen en te demonstreren.
Meer infoIn de zomer van 2024 organiseerden de curatoren van het Belgische paviljoen en het Vlaams Architectuurinstituut een besloten oproep. 25 beloftevolle ontwerpers werden gevraagd om hun ideeën in te zenden voor de architectuur van natuurlijke intelligentie. De selectiecommissie bestond uit Bas Smets (Bureau Bas Smets), Lisa De Visscher (ULiège), Véronique Patteeuw (ENSAPL), Dirk De Pauw (UGent), Kathy Steppe (UGent), Dennis Pohl (VAi) en Petrus Kemme (VAi).
Na een voorselectie en een ronde verkennende gesprekken weerhield de commissie vier ontwerpteams om hun voorstel verder uit te werken.
De geselecteerde ontwerpers zullen aanvullende concepten voor Building Biospheres uitwerken. Ze doen dit in een reeks workshops onder artistieke leiding van Lisa De Visscher en gecoördineerd door Petrus Kemme. Het werk dat hieruit voortvloeit zal vanaf begin mei 2025 deel uitmaken van de tentoonstelling Building Biospheres in het Belgische paviljoen op de Biennale Architettura in Venetië.