Architectuur

Ordre et désordre à Kinshasa

De waarneming van Kinshasa toont een wereld, overgeleverd aan zichzelf: verwarring, crisis en chaos beheersen er het leven. Er heerst een vreemd 'sociaal kannibalisme', waarbij de maatschappij zijn eigen prooi wordt. De wrangheid in het leven van de bevolking, de opofferingen die zij accepteren in het leven van alledag, de smarten die zij verdragen, dit alles versterkt het gevoel van een samenleving die overgeleverd is aan anarchie en zijn eigen slachtoffer wordt. Deze apocalyptische visie op Kinshasa is slechts gedeeltelijk waar.
Ondanks alle problemen die de stad kent en de drama’s die zij doorleeft, vormt Kinshasa een fascinerende sociale ruimte, tegelijk levendig, inventief en fantasmagorisch. In deze tentakelstad vormen en ontbinden nieuwe schema’s van regelgeving en organisatie zich in een continu proces; het is een plaats van contrast, tegenspraak en van paradoxen. Er ontwikkelt zich een sociale creativiteit in weerwil van de veelzijdige en langdurige crisis waar het land onder lijdt, en waar het land zich als het ware zelfs mee voedt.
Functie en functiestoornis, orde en wanorde bundelen zich op het moment dat zij in elkaar lijken te versmelten. De ‘Kinois’ vinden steeds nieuwe sociale organisatievormen uit om de onheilspellende situatie die de postkoloniale natiestaat hen heeft nagelaten, minder hard te laten aankomen. Het gaat om een dynamisch proces, dat het simpelweg mogelijk maakt voor de mensen om te overleven. Dit heruitvinden van de orde is het onderwerp van deze publicatie.

Filip de Boeck, curator van het project ‘Kinshasa, de imaginaire stad’ naar aanleiding van de Biënnale van Venetië Architectuur 2004, schreef in dit boek ook een bijdrage.

De publicatie werd uitgegeven door het Koninklijk Museum voor Centraal Afrika in Tervuren en door uitgeverij L’Harmattan (Parijs). Het boek is te koop bij boekhandel Tropismes, Koningsgalerij, Brussel en online te bestellen via de uitgeverij. Enkel beschikbaar in het Frans.