Het Architectuurarchief van de Provincie Antwerpen onderzoekt samen met het CVAa hoe de digitale informatie binnen architectenbureaus duurzaam kan worden beheerd. Het APA wil daarmee niet alleen de bureaus ondersteunen, maar ook waardevol architectuurarchief vrijwaren voor de toekomst.
De Vlaamse Overheid keurde in januari 2016 de aanvraag van het APA voor een projectsubsidie voor een ontwikkelingsgericht cultureel-erfgoedproject goed. Doel van het project is om de haalbaarheid te onderzoeken van dienstverlening aan architecten inzake hun digitaal documentbeheer.
Digitale informatie is erg fragiel en vanaf 10 jaar dreigen er ernstige risico’s op onleesbaarheid. Dit is niet enkel een probleem voor architectuurbureaus, maar ook voor overheden, architecten, (kunst)historici, restauratoren, opdrachtgevers, eigenaars, studenten, pers, het brede publiek en andere spelers die gebruik maken van informatie uit architectuurarchieven.
Samen met het CVAa zette het APA de stap naar de uitbouw van expertise voor de bewaring van digitaal materiaal. De korte levensduur van digitale objecten vereist bovendien dat belangrijke stappen reeds bij de nog actieve architectuurbureaus worden gezet.
De haalbaarheid van verschillende pistes om als archiefinstelling architectuurbureaus te ondersteunen zal tijdens dit project worden onderzocht. Ook de mogelijkheid van een versnelde overdracht van archieven wordt daarbij onder de loep genomen.
Digitale architectuurarchieven vormen al jaren een aandachtspunt van het CVAa. Lees de resultaten van vorige projectfases na op de pagina Project Digitale Architectuurarchieven. Op onze adviespagina's vind je tips voor digitaal erfgoedbeheer.