Rubenshuis opent Rubens Experience, vernieuwde tuin en bibliotheek

Het Antwerpse Rubenshuis opende op 30 augustus Rubens Experience. Een bezoek aan het Rubenshuis start sindsdien vanaf Hopland 13. Het gloednieuwe gebouw van Robbrecht en Daem architecten geeft toegang tot de weelderig heraangelegde baroktuin en de bibliotheek. Hiermee is het eerste grote verbouwluik van het Rubenshuis voltooid.

Rubenshuis opent Rubens Experience, vernieuwde tuin en bibliotheek
Copyright

Kleurrijk spektakel in elk seizoen

Voor Rubens en zijn gezin was de tuin een ontmoetingsplek voor familie en vrienden en een speeltuin voor de kinderen. De kunstenaar gebruikte zijn tuin als netwerkplek, tentoonstellingsplek, decor, showroom, liefdestuin en pluktuin. Het was vooral een klein ‘aards paradijs’. Rubens bedacht mee het ontwerp en haalde inspiratie uit tuinen in Antwerpen, Brussel en Italië en geïllustreerde tuinboeken. Rubens’ ontwerp voor zijn tuin is niet bewaard gebleven en van zijn vele brieven is er slechts één uit 1638 waarin hij over zijn tuin schrijft. Via oude bronnen, stillevens en documenten achterhaalde het museumteam en Ars Horti hoe de tuin er destijds uitzag en welke planten er stonden. De meest representatieve bron was het schilderij De wandeling in de tuin. Het werk van Rubens uit 1630 toont zijn tuin met verschillende parterres gescheiden door poortjes, een bloeiende tulpenweide, een grote collectie citrusbomen in potten en kuipen en een klaterende fontein.

Vandaag zijn in de nieuw aangelegde tuin 17.500 planten, bomen, heesters, struiken en bollen aangeplant in parterres met de portiek en het tuinpaviljoen als schitterend decor. De bezoeker wandelt er door wilde akelei, goudsbloemen, rozenstruiken, pioenen, citrusplanten en vijgenbomen. Maar ook langs mispels, zwarte eiken, wintergroene magnolia’s, doodsbeenderenbomen en de bijna 300 jaar oude Taxusboom. De tuin is een kleurrijk spektakel in elk seizoen. Van brons, geel en bruin in de zomer tot levendig rood in de herfst. Zelfs tijdens de koudste wintermaanden blijft de tuin aantrekkelijk, met wekelijks nieuwe bloeiende soorten.

Het kleuradvies komt van vooraanstaand Belgisch modeontwerper Dries Van Noten. Bij de heraanleg van de tuin spelen duurzaamheid en energiezuinigheid een cruciale rol. Met onder meer een gelaagde vegetatiestructuur en het hergebruik van regenwater, dankzij zes immense ingegraven buffervaten, wil het Rubenshuis mee een rem zetten op de klimaatverandering.

Kruip onder Rubens’ huid

Voor wie het verhaal van de alleskunner wil kennen, toont Rubens Experience wie de kunstenaar én de man achter het penseel écht was. Aan de hand van een audiovisuele show, interactieve toepassingen en kunstobjecten zoals zijn beroemde zelfportret, kruipt de bezoeker onder zijn huid. Rubens was niet alleen buitengewoon productief, maar ook erg goed georganiseerd. Zijn schetsen en studies waren geen snelle probeersels, maar weldoordachte basisingrediënten voor de meesterwerken die volgden. Bekijk de inspiratiebronnen die hij zo nauwkeurig bestudeerde en zelfs kopieerde.

Via verschillende belevingszones gaat de bezoeker zelf op onderzoek uit. Het ene moment is zijn werk levensgroot te zien, het andere tot in de kleinste details. Via het oude Antwerpen voert Rubens ons mee naar Rome, Londen, Parijs en Madrid.

Een hart voor boeken

Voor Rubens was zijn bibliotheek onmisbaar. Met een privécollectie van maar liefst 500 titels verruimde hij zijn blik op de wereld. De passie voor boeken deelde hij met zijn vrienden en zijn zoon. Precies op de plaats waar hij vier eeuwen geleden tot diep in de nacht door zijn internet avant la lettre bladerde, bevindt zich nu de nieuwe toegang tot het Rubenshuis en de bibliotheek. Met haar 100.000 publicaties, oude drukken, kunstwerkdocumentatie en archiefdocumenten is het dé plek voor liefhebbers en onderzoekers om zich te verdiepen in het werk en leven van Rubens en zijn toenmalige Vlaamse en Europese collega’s. De lange open rekken stellen recente en eeuwenoude stukken tentoon. Van monografieën en kunsthandel-, expo- en veilingcatalogi tot dossiers vol foto’s, knipsels en artikels. Van hieruit geniet de bezoeker van een mooi zicht op de tuin en de woning. De nieuwe bibliotheek straalt meer openheid uit. Iedereen is welkom en kan zelf boeken uit de rekken nemen. Een bezoek is gratis en moet vooraf niet aangevraagd worden.

Een hele maand feest

Amenra, mehro, Pleun van Engelen, Hantrax, Meskerem Mees, Tsar B, OVERLAST, Sven Rayen, Joost Zweegers, Soe Nsuki,… en een heleboel andere artiesten openen het Rubenshuis feestelijk vanaf 30 augustus. Een maand lang zorgt het muzikaal en verbaal talent van vandaag en morgen voor een gevarieerd en verrassend aanbod van concerten, performances, rondleidingen, lezingen en dj-sets. De laatste tickets voor deze evenementen zijn verkrijgbaar via de website.

Kunstenaarswoning nog in restauratie

Met de opening van het nieuwe onthaal van het Rubenshuis is het eerste verbouwluik voltooid. Het tweede luik van het masterplan omvat de renovatie van de kunstenaarswoning. Die is momenteel nog gesloten. De architectuur van de hand van Rubens is wel te bewonderen vanuit de tuin en de bezoeker krijgt ook toegang tot de monumentale binnenkoer met de loggia.

De werkzaamheden gebeuren stap voor stap. Die zijn nodig om de twee historische gebouwen – met het grootste respect – de 21ste eeuw binnen te loodsen. De restauratie van de kunstenaarswoning en het aanpalende Kolveniershof is een complexe oefening, waar de komende jaren nog volop aan gewerkt wordt. Die zal ten vroegste in 2030 voltooid zijn.

Gepubliceerd op 3 september 2024