Op donderdag 22 augustus ontvangen Archipel en Triënnale Brugge 2024 de ontwerpbureaus SO–IL en RE-ST voor een duolezing op de Standaertsite in Gent. Onder de noemer Spaces of Possibility zoomen ze in op de opportuniteiten van het detecteren en activeren van onderbenutte ruimte.
SO–IL (2008, New York, US) ofte Solid Objectives werd opgericht door architecten Florian Idenburg (°1975, Haarlem, NL) en Jing Liu (°1980, Nanjing, CH). Het bureau omschrijft haar praktijk als een 'office for future culture' en bouwde de afgelopen jaren een omvangrijk portfolio uit dat wereldwijd erkenning geniet.
Vanuit hun thuisbasis in Brooklyn, New York, werkten ze aan projecten die de grenzen bevragen tussen binnen en buiten en tussen de manier waarop het menselijk lichaam zich tot de gebouwde omgeving verhoudt. Hun ontwerpen zijn – net als lichamen – beweeglijk. Ze kunnen uitzetten, rekken of inkrimpen. Ze nodigen uit tot aanraking en interactie, en verweven lokale, politieke, sociale en economische verhalen in een architecturaal gebaar dat uitnodigt tot ontwarring.
Het werk van SO–IL werd recent bekroond met de United States Artists Fellow Prize (2022), de Prix de Rome (2014) en de MoMA PS1 Young Architects Prize (2010).
SO–IL ontwierp voor Triënnale Brugge 2024 Common Thread: een hoogtechnologisch weefsel in de tuin van het voormalig Kapucijnenklooster. Tijdens TRIBRU24 opent deze tuin voor het eerst zijn poorten voor het publiek. Deze avond zoomen we in op de opportuniteiten van het detecteren en activeren van onderbenutte ruimte in het kader van een urgente ruimtelijke behoefte.
Via projecten en onderzoeksprocessen zoekt RE-ST (2010, Antwerpen, BE) naar kritische inzichten en visies op de bebouwde en open ruimte die ons rest. Hun stelling is dat niet elke ruimtelijke behoefte noodzakelijk hoeft te leiden tot een nieuw gebouw.
RE-ST is een architectuur- en onderzoekspraktijk die naar oplossingen zoekt voor urgente en complexe ruimtelijke vraagstukken. Via hun projecten en onderzoeksprocessen zoeken ze naar kritische inzichten en visies op de bebouwde en open ruimte die ons rest. Dit leidt tot het formuleren van nieuwe uitdagingen en ontwerpopdrachten.
De praktijk van RE-ST onderzoekt het idee van zwerfruimte. In een wereld waarin er te veel gebouwd wordt, doet het bureau een oproep om doelbewust met ruimte om te gaan. Hoe kunnen we opportuniteiten detecteren? Kunnen we onderbenutte ruimte detecteren en in kaart brengen? Met het oog op de toekomst vertrekken ze van wat er al is en zoeken mogelijkheden om hier creatief mee om te gaan. Met het woord 'Zwerfruimte' ('Wanderspace') definieert RE-ST gebouwde of ongebouwde ruimte die op verschillende schalen overal en nergens aanwezig is, en die zwerft tussen (her)bestemming of teruggave aan de natuur. Het is ruimte die vandaag aanwezig is, die we gebruiken, maar onderbenut is. Volgens RE-ST hebben architecten de maatschappelijke verantwoordelijkheid om deze zwerfruimte te activeren. Hun onderzoeksproject ‘zwerfruimte’ werd in 2018 gehonoreerd met het BWMSTR label, in 2022 kregen ze de PIONEER AWARD en in 2018, 2020 en 2024 werden ze geselecteerd voor de IABR Rotterdam. RE-ST werd opgericht werd door Dimitri Minten en Tim Vekemans en uitgebreid met Bob Van Abbenyen.
De lezing is gratis maar inschrijven is noodzakelijk.