Architectuur

Theater der Klänge danst de Bauhausballetten in het ADAM op 3 en 4 juni

Theater der Klänge danst de Bauhausballetten in het ADAM op 3 en 4 juni
Copyright

Het ADAM, het Brussels Design Museum, ontvangt de Bauhausballetten voor twee unieke opvoeringen, ter gelegenheid van de Bauhaustentoonstelling.

De eerste week van juni heeft het ADAM, het Brussels Designmuseum, het genoegen het Theater der Klänge (Düsseldorf) te verwelkomen voor twee unieke opvoeringen van de Bauhausballetten. Ter gelegenheid van de spraakmakende tentoonstelling 'The Bauhaus #itsalldesign' van het Vitra Design Museum zal een nieuwe interpretatie van de Bauhausbühne geleid door Oskar Schlemmer de Triadische en de Mechanische Balletten opnieuw tot leven brengen.

Het Triadische Ballet (1922) is Oskar Schlemmers beroemdste podiumwerk, het stuk dat het meest wordt geassocieerd met Bauhaustheater. Begin de jaren 1920 was nog weinig geweten over dit ballet dat 3 akten heeft, 3 deelnemers (2 mannen en 1 vrouw), 12 choreografieën en 18 kostuums. Gestileerde bewegingen en de abstractie van het menselijke lichaam leidden tot wat hij werken met "figuurtjes" noemde.
Tegenwoordig wordt dit ballet vooral geassocieerd met de reconstructies en nieuwe creaties van de jaren 60 en 70. In plaats van een exacte kostuumreconstructie te beogen neemt het Theater der Klänge Schlemmers initiële pure ontwerpen over, en creëert het originele toevoegingen bij zijn balletkostuums en personages. In plaats van geautomatiseerde en ontmenselijkte figuurtjes die bewegen op gemechaniseerde muziek, stelt TRIAS een explosie voor die de vreugde van lichamelijke en muzikale actie in muziek en danstheater uitdrukt. In plaats van hulde te brengen aan de grote kunst van het Bauhaus, benadrukt TRIAS Schlemmers clowneske en carnavaleske benadering van het podiumwerk.
TRIAS deinst er niet voor terug een nieuwe interpretatie te creëren waarbij de mogelijkheden van de dans en de muziek van de 21ste eeuw worden gebruikt. TRIAS wil niets minder dan een revival van een stuk modern klassiek erfgoed, en zijn geest van de wilde, vrije en bruisende jaren 1920.
Het Mechanische Ballet is de titel van een podiumwerk gecreëerd door de voormalige student Kurt Schmidt aan het Bauhaus in Weimar in de jaren 1920. Samen met De Mechanische Excentriciteit, geschreven door de voormalige Bauhausmeester Laslo Moholy-Nagy, vormde het de mechanische Bauhausbühne. Ze waren beide gebaseerd op hetzelfde concept: de mechanisering van het podiumgebeuren als theatraal onderwerp.
Het Mechanische Ballet kende zijn première op 17 augustus 1923, ter gelegenheid van de "Bauhausweek" in het Staatstheater Jena. In Schmidts werkstuk worden tweedimensionale "ruimten" in lagen op mekaar gelegd met behulp van bewegende abstracte beelden. Levensgrote, kleurrijke, geometrische dansfiguren die vaagweg aan mensen doen denken worden langs achter gecontroleerd door verborgen dansers. Dankzij de choreografie ontstaat een visueel schouwspel dat verwant is aan abstracte schilderkunst.

Theater der Klänge (Theater van Klanken) werd in Düsseldorf opgericht in 1987. Het betreft een onafhankelijk gezelschap, dat wil experimenteren met verscheidene stijlen van theaterwerk. Ze integreren muziek, dans en acteren in hun stukken en gebruiken verscheidene vormen van kostuums, decor, belichting en media om nieuwe expressievormen te ontwikkelen.
Voor hun eerste productie, uit 1987, zetten ze hun schouders onder twee Bauhausstukken: Het Mechanische Ballet (Kurt Schmidt / Georg Teltscher) uit 1923, en De Mechanische Excentriciteit (Laslo Moholy-Nagy), ontworpen in 1921/22. In 1993 creëerde Theater der Klänge een moderne benadering van de Bauhausbühne met een stuk genaamd Figuur en Geluid in Ruimte, waarbij theorieën en vormprincipes van Oskar Schlemmer, directeur podiumkunsten van het Bauhaus, werden gebruikt en verder ontwikkeld. Later werd deze productie het startpunt voor een reeks intermediale podiumcreaties. Voorlopig beëindigt TRIAS dit Bauhausparcours met een nieuwe interpretatie van het Triadische Ballet van Oskar Schlemmer.

Praktisch

Data: 03.06.2017 [20 u.], 04.06.2017 [15 u.]
Reservaties: info@adamuseum.be
Prijs: € 18 +26 jaar / € 10 - 26jaar