Naar aanleiding van de lancering van het boek Wonen in Monnikenheide organiseerde het Vlaams Architectuurinstituut op 9 juni voor zijn partners een bezoek aan dit unieke zorgcentrum in Zoersel.
Eind april pakten het Vlaams Architectuurinstituut en architect-filosoof Gideon Boie uit met een boek over een uniek architecturaal experiment: Monnikenheide. Opgericht in 1973 door Wivina en Paul Demeester groeide dit in Zoersel gelegen zorgcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking uit tot een internationale referentie voor inclusieve zorgarchitectuur. Architectenbureaus als AWG, 51N4E, Huiswerk/Bovenbouw, UR Architects, FELT en vele anderen kregen de afgelopen 50 jaar de kans om als jonge ontwerpers te experimenteren met deze uitzonderlijke ontwerpopdracht. Het resultaat is een groen domein vol kwalitatieve architectuur op maat van de bewoners én met een bijzondere connectie met het aangrenzende dorp.
Als onderdeel van het netwerkprogramma De Avonden van het Vlaams Architectuurinstituut bezochten we op 9 juni Monnikenheide samen met onze partners Reynaers Aluminium, Bulo, Gyproc, Stone en Febelcem Monnikenheide. Architecten Regis Verplaetse (UR Architects) en Karel Verstraeten (FELT) die beiden projecten op de site realiseerden, gaven een woordje uitleg over hun ontwerp en visie.
Monnikenheide in Zoersel is een woonzorgcentrum voor personen met een verstandelijke beperking. Een bijzondere plek voor bijzondere mensen, die in dit boek voor het eerst wordt bekeken vanuit een architecturaal perspectief.
bestel jouw exemplaar