hero-image >
workshop | 21.03.2023, 18:30u | Globe Aroma, Brussel
Bouwen: tegen welke prijs?

Het Vlaams Architectuurinstituut pakt uit met Intersections: Invisible in Architecture, een reeks workshops, een lezing en een pop-uptentoonstelling die focussen op groepen die zich vaak op het snijvlak van klasse, ras en gender bevinden. De eerste workshop op 21 maart om 18:30 uur gaat over de sociale en milieukosten van de bouw, arbeidsomstandigheden (van migranten) en ontginningspraktijken. De workshop vindt plaats in Globe Aroma, Brussel en wordt gemodereerd door Ken De Cooman (BC Architects & Studies).

info en registratie
Wachtkamers voor architectuur (Beeld: Malgorzata Maria Olchowska)
vernissage & book launch
Wachtkamers voor architectuur
30.03.2023, 19:30u | Red Star Line Museum

Wat gaat er vooraf aan architectuur? In de expo en het gelijknamige boek Waiting Rooms of Architecture onderzoekt architect-kunstenaar Malgorzata Maria Olchowska (°1982 Bartoszyce, Polen) hoe persoonlijke en collectieve herinneringen onze kijk op de gebouwde omgeving beïnvloeden. Op vraag van het Vlaams Architectuurinstituut, gaat Olchowska met haar werk in dialoog met de collectie van het Red Star Line Museum.

Op 30 maart om 19:30u opent de tentoonstelling in het Red Star Line Museum. Schrijf je in voor de vernissage en presentatie van het boek Waiting Rooms of Architecture.

schijf je hier in voor de vernissage
De Kameeldrijver van Josué Dupon op het feestzaalcomplex van de dierentuin, 1900. (Beeld: Vlaams Architectuurinstituut)
Lezing / congres
Het getemde paradijs
23.04.2023 | 14:00u | Zoo Antwerpen

Op 23 april is het weer Erfgoeddag, dit jaar met het thema 'Beestig!'. Naar aanleiding daarvan organiseert het Vlaams Architectuurinstituut de lezing Het getemde paradijs. Collectiebeheerder Stefaan Grieten focust op de historische gebouwen van de dierentuin van Antwerpen, met nadruk op het feestzaalcomplex dat tot stand kwam tussen 1895 en 1903. Wat was de rol van dieren, van de dierentuin zelf en welke invloed hadden ze op het ontwerp, het exterieur en het interieur van dit complex?

info en registratie
Coverbeeld boek Monnikenheide Open Room by Richard Venlet - Boekpresentatie Vlaams Architectuurinstituut in DE SINGEL (Beeld: Kurt Deruyter)
save the date
Wonen in Monnikenheide. Zorg, inclusie en architectuur
book launch | 25.04.2023 | De Singel

Op 25 april stellen het Vlaams Architectuurinstituut en architect-filosoof Gideon Boie tijdens een wervelend programma in DE SINGEL het boek Wonen in Monnikenheide voor. In dit unieke zorglandschap in Zoersel gaan kwalitatieve architectuur en inclusieve zorg voor mensen met een beperking al jaren hand in hand. Sinds de oprichting in 1973 realiseerde initiatiefnemer Wivina Demeester tal van woningen ontworpen door gerenommeerde ontwerpers en bureaus als b0b Van Reeth, Maarten Van Severen, Bovenbouw Architectuur, 51N4E…

Zet 25 april om 20:00u alvast met stip in je agenda.

lees meer

Oproep
Nieuwe subsidieoproep innovatieve partnerprojecten
16.03.2023

De Vlaamse minister van Cultuur lanceert voor de 7de keer de subsidieoproep 'Innovatieve partnerprojecten'. Met deze projectsubsidies kunnen culturele organisaties een samenwerking aangaan met partners uit andere sectoren. Zo treden ze uit hun comfortzone en verleggen ze hun grenzen. Vanaf nu ligt de focus op digitale transformatie.

lees meer
Oproep
Opwaardering openbare ruimte Brussels Hoofdstedelijk Gewest
deadline 06.11.2023

Het Fonds Suzanne en Louise Matelart steunt de opwaardering van de openbare ruimte in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Hiermee spoort het Fonds de renovatie of inrichting aan van kleinschalige openbare ruimten op maat van de buurt. Het Fonds stelt tot €20.000 ter beschikking.

lees meer
Publicatie
Brussels Housing. Atlas of Residential Building Types
book launch 28.03.2023

Dit boek analyseert 100 projecten die de opkomst van de rijwoning en de verdere ontwikkeling ervan in andere woonvormen illustreren. Het resultaat is een weids panorama en een geschiedenis van de architectuur en ontwikkeling van de stad Brussel met haar bijzonder heterogene stadsbeeld.

De book launch vindt plaats op 28 maart in het Brusselse stadhuis.

lees meer
Cursus / workshop
Wijkrenovatie met wijkwinsten
23.03.2023

Op donderdag 23 maart organiseert AR-TUR een werk- en studiedag als afsluiter van het Kempenlab Wijkrenovatie. Tijdens deze studiedag gaan de deelnemers op zoek naar wat de brede betekenis is van wijkwinsten, zoals sociale, ruimtelijke, landschappelijke of financiële meerwaarde en hoe die de motor kunnen zijn voor het beheer van de wijk op lange termijn.

lees meer
Instagram   Facebook   LinkedIn Twitter
Jan Van Rijswijcklaan 155
2018 Antwerpen
info@vai.be
T +32 (0)3 242 89 70
logo vlaanderen
Structurele partners
DE SINGEL Reynaers B2 B liggend pos rgb grey Febelcem Gyproc z w Bulo Stone 2018 Wienerberger Logo share grijs
Deze gratis nieuwsbrief wordt uitgegeven door het Vlaams Architectuurinstituut. Doorsturen naar geïnteresseerden is toegestaan. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u eerder opgaf dat u op de hoogte wenste te blijven van de initiatieven van het Vlaams Architectuurinstituut of omdat een kennis hem naar u doorstuurde. Voor deze nieuwsbrief worden betrouwbare bronnen gebruikt. De uitgever is niet verantwoordelijk voor oneigenlijk gebruik door derden. Het Vlaams Architectuurinstituut is niet verantwoordelijk voor eventuele weergave van foute informatie. Het VAi behoudt het recht de gemelde informatie al dan niet te publiceren in de nieuwsbrief. Het VAi geeft de beschikbare informatie door, maar claimt geen volledigheid.