hero-image
Opalis internet inventaris, Rotor @ Rotor
cultuurprijzen vlaamse gemeenschap
Architectuur en erfgoed alom tegenwoordig op Ultimas 2023

Vorige week raakte al bekend dat landschapsarchitect Bas Smets de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste in de wacht sleept. Tijdens de uitreiking van de Vlaamse Cultuurprijzen op 30 april bleek dat er nog meer spelers uit de architectuur- en ontwerpwereld in de prijzen vielen. Zo ontving ontwerpcollectief Rotor de Ultima voor Architectuur en Toegepaste Kunsten, kaapte Onkruid met hun kunst- en archtitectuurfestival Horst de Ultima voor Cultureel Ondernemerschap weg en ging GUM & Plantentuin lopen met de Ultima voor Roerend en Immaterieel Erfgoed.

alles over de ultimas
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
oproep
Tentoonstelling Belgische paviljoen op Biennale Architettura 2025
deadline 05.05.2024

Het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) nodigt architecten, stedenbouwkundigen, ontwerpers, onderzoekers, critici en kunstenaars uit om een tentoonstellingsconcept te ontwikkelen voor het Belgische paviljoen op de Biennale Architettura 2025 in Venetië.

Je hebt nog tot 5 mei om je project in te dienen.

lees meer
© Joris Van Reusel en Didier El-Bacha
© Joris Van Reusel en Didier El-Bacha
startmoment
BWMSTR Label: Filling the gap(s)
31.05.2024

Via een Bouwmeesterlabel (BWMSTR Label) onderzoekt HOP.office hoe de gebouwde omgeving een stimulans kan zijn voor meer biodiversiteit. Op vrijdagmiddag 31 mei schiet Filling the gap(s) uit de startblokken tijdens een infomoment in het Atelier Bouwmeester.

lees meer
© Dieter Daniels
© Dieter Daniels
tentoonstelling
Ontdek fijn architectuur atelier op het voorplein van DE SINGEL
nog tot 23.06.2024 | DE SINGEL

Op dinsdag 30 april opende de tentoonstelling Tafelzetting #9 fijn architectuur atelier. In hun installatie en tentoonstelling toont het jonge Leuvense bureau hun omgang met gevonden elementen en structuren. Nog tot 23 juni te bewonderen op het voorplein van DE SINGEL.

lees meer
opinie & petitie
Wie is er bang voor de bouwmeester?
02.05.2024

Naar aanleiding van de polemiek rond de Brusselse bouwmeester Kristiaan Borret kropen enkele stemmen uit het architectuurdebat in hun pen om het belang van de functie te benadrukken. Om hun boodschap kracht bij te zetten, roepen ze op om een petitie te tekenen voor het behoud van de Bouwmeester-Maître architecte (BMA). In een mum van tijd verzamelden ze al meer dan 750 handtekeningen van Brusselse en internationale architecten.

lees meer
Oproep
Architectuur Prijs Gent 2024
deadline 08.05.2024

De Architectuur Prijs Gent is dé prijs voor goed ontwerp op het Gentse grondgebied. Elke drie jaar maakt de stad Gent de balans op. Zo bouwt ze aan een architectuurklimaat dat de Gentse eigenheid viert, de ontwerpsector voedt en actief opdrachtgeverschap omarmt. In 2024 worden er voor de tweede maal prijzen uitgereikt.

lees meer
Oproep
Dien in voor de Henry van de Velde Awards 2025
deadline 31.05.2024

Heb jij een vernieuwend product of duurzaam, innovatief project of onderzoek gelanceerd? Dien dan voor 31 mei in voor de Henry van de Velde Awards 25.

lees meer

Instagram   Facebook   LinkedIn X
Jan Van Rijswijcklaan 155
2018 Antwerpen
info@vai.be
T +32 (0)3 242 89 70
logo vlaanderen
Structurele partners
DE SINGEL Reynaers B2 B liggend pos rgb grey Febelcem Gyproc z w Bulo Stone 2018 Wienerberger Forster klein r Niko ill 85 Zwart No Baseline COSENTINO LOGO BLACK 02
Deze gratis nieuwsbrief wordt uitgegeven door het Vlaams Architectuurinstituut. Doorsturen naar geïnteresseerden is toegestaan. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u eerder opgaf dat u op de hoogte wenste te blijven van de initiatieven van het Vlaams Architectuurinstituut of omdat een kennis hem naar u doorstuurde. Voor deze nieuwsbrief worden betrouwbare bronnen gebruikt. De uitgever is niet verantwoordelijk voor oneigenlijk gebruik door derden. Het Vlaams Architectuurinstituut is niet verantwoordelijk voor eventuele weergave van foute informatie. Het VAi behoudt het recht de gemelde informatie al dan niet te publiceren in de nieuwsbrief. Het VAi geeft de beschikbare informatie door, maar claimt geen volledigheid.