Debattenreeks / Frankfurt Dialogen

Datum: 

27.10.2016, 20:00
09.11.2016, 19:00
24.11.2016, 20:00
08.12.2016, 20:00


Naar aanleiding van de tentoonstelling MAATWERK MASSARBEIT. Architektur aus Flandern und den Niederlanden in Frankfurt organiseren het Vlaams Architectuurinstituut, het Nieuwe Instituut en het Deutsches Architekturmuseum de debattenreeks Frankfurt Dialogen. Nederlandse en Vlaamse architecten gaan met elkaar in gesprek over hun gedeelde opvattingen over vakmanschap, maatwerk en ruimtelijke kwaliteit ondanks de verschillende culturele en historische condities. 

Vier dialogen
Jonge bureaus aan beiden zijden van de grens zijn verrassend vaak bezig met het vakmanschap vanuit praktijk; compositie, ritme, materialiteit. Met poëzie, kleine of grote aanleidingen voor hun ontwerpvoorstellen en met hoe architectuur zowel terughoudend en ingepast of juist radicaal en tegendraads kan zijn. Tegen de achtergrond van de tentoonstelling in Frankfurt heeft het Agentschap van Het Nieuwe Instituut het initiatief genomen om gedurende het najaar een viertal dialogen te organiseren tussen jonge en gearriveerde Nederlandse en Vlaamse architecten. Waar de tentoonstelling zowel terugblikt als vooruitkijkt, richten de dialogen de blik met name op het heden en de toekomst. Een blik op een opkomende stroming architectenbureaus aan beide zijden van de grens die op een andere wijze dan voorheen tot hun architectuur komen en die elkaar nadrukkelijk ook weet te vinden in het debat over wat architectuur vermag.


Programma

Dialoog 1. Grenzeloos Maatwerk
27 okt 2016 - Het Nieuwe Instituut (Rotterdam)

sprekers: Floris de Bruyn - GAFPA (BE), Freek Dendooven - Raamwerk (BE), Floris Cornelisse - HCVA (NL), Koen van Velsen - KVVA (NL) en Gideon Boie - BAVO (BE)

Dialoog 2. Radicaliteit & Poëzie
9 nov 2016 - Deutsches Architekturmuseum (Frankfurt)

sprekers: Wim Goes - Goes & Berry (BE), Olivier Goethals  (BE), Donna van Milligen Bielke (NL), Freek Persyn (BE), Lara Schrijver (NL)

Dialoog 3. Compositie & Materiaal
24 nov 2016 - Vlaams Architectuurinstituut (Antwerpen)

sprekers: Geert Somers - ONO (BE), Marjolein van Eig - BureauvanEig (NL), Job Floris - Monadnock (NL),  Daniel Rosbottom (UK) 

Dialoog 4. Aanleiding & Plek
8 dec 2016 - 
Deutsches Architekturmuseum (Frankfurt)
sprekers: Bart Hollanders - Eagles of Architecture (BE), Jan Nauta - Studio Nauta (NL), Guus Tielens - Korth Tielens architecten (NL), Christian Kieckens (BE), Tom Avermaete (BE)


De dialogen worden geïnitieerd en mogelijk gemaakt door het Agentschap voor Architectuur, Design en Digitale Cultuur van Het Nieuwe Instituut in samenwerking met het Vlaams Architectuurinstituut. De selectie van bureaus is mede tot stand gekomen door de inspanningen van Jantje Engels en Marius Grootveld, als curatoren ook verantwoordelijk voor het deel Prelude in de tentoonstelling MAATWERK.

Datum: 

27.10.2016, 20:00
09.11.2016, 19:00
24.11.2016, 20:00
08.12.2016, 20:00

Organisator: 

Het Nieuwe Instituut en het Vlaams Architectuurinstituut

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub