Finissage / Dertig jaar architectuur in Vlaanderen - De Wonderjaren in maquettes

Datum: 

10.01.2016, 10:30
10.01.2016, 11:30

Locatie: 

Cultuurcentrum Scharpoord

Vlaanderen is geëvolueerd tot een regio met een rijke architectuurcultuur die internationaal waardering krijgt. De tentoonstelling Dertig jaar architectuur in Vlaanderen - De Wonderjaren in maquettes geeft aan de hand van originele maquettes een uniek overzicht van drie decennia architectuur in Vlaanderen.

Op 10 januari plannen we een feestelijke afsluiter.
Samen met architecten stellen we de vraag of het effectief wonderjaren waren, en of ze al dan niet voorbij zijn. Over deze vraag reflecteren we vanuit verschillende posities en generaties: binnenlands en buitenlands, vanuit het beleid of als ontwerpend architect.
Terugkijken is boeiend, maar het is nog zinvoller om ook vooruit te blikken. Zijn er wezenlijke verschuivingen sinds de economische crisis? Is er nog ruimte, draagvlak of behoefte aan grote culturele programma’s die mee drager waren van de ontwikkeling van de architectuur in de voorbije decennia? Dienen zich andere beleidskeuzes aan of is er eerder sprake van continuïteit?

Als er al sprake is van wonderjaren, hoe gaan we dan in Vlaanderen om met het erfgoed van deze periode? In hun zoektocht naar maquettes die de architecturale productie van de wonderjaren verbeelden, ontdekten de onderzoekers dat heel wat objecten verloren zijn of onvindbaar bleken. Ondanks intensief zoeken zijn de presentatiemaquettes van enkele beeldbepalende gebouwen zoals het Brugse Concertgebouw van Robbrecht en Daem architecten of de Gentse Faculteit Economie van Xaveer De Geyter en Stéphane Beel niet teruggevonden. Maquettes blijken daarmee erg kwetsbare stukken. Ze krijgen in Vlaanderen niet altijd de zorg die ze verdienen. Het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven (CVAa) weet dat als geen ander.

Daarom willen we bij het beleid, maar ook bij de architectenbureaus zelf, het bewustzijn over de culturele waarde van maquettes vergroten en de ondersteuning die het CVAa daarbij kan bieden, toelichten. Ook dat is de inzet van deze finissage.

Panelgesprek:
Bernard Colenbrander (TU Eindhoven), Klaas Goris (Coussée en Goris architecten), Anne Malliet (Team Vlaams Bouwmeester), Kiki Verbeeck (URA) en Sofie De Caigny (Vlaams Architectuurinstituut– CVAa)

Moderator:
Christoph Grafe (directeur Vlaams Architectuurinstituut)

Praktisch
Op zondag 10 januari 2016
van 10u30 tot 11u30
GRATIS

Gelieve hier uw aanwezigheid te bevestigen

Een organisatie van het Vlaams Architectuurinstituut en het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven i.s.m. Cultuurcentrum Scharpoord

Datum: 

10.01.2016, 10:30
10.01.2016, 11:30

Locatie: 

Cultuurcentrum Scharpoord

Organisator: 

Vlaams Architectuurinstituut & Centrum Vlaamse Architectuurarchieven

Straat: 

Maxim Willemspad 1

Postcode: 

8300

Gemeente: 

Knokke-Heist

Land: 

België

Corporate sponsors

Sponsors

Cultural partners

hier niet aan komen aub