IABR Brussel | You Are Here

Datum: 

02.06.2018, 13:00 tot 11.11.2018, 18:00

Locatie: 

WTC I

You Are Here is het Brusselse programma van expo’s, stadsdebatten en werksessies in het kader van IABR–2018+2020–The Missing Link.

Van 2 juni tot 11 november 2018 wordt het Brusselse World Trade Center met zijn leegstaand winkelcentrum getransformeerd tot podium en werkplaats. Het biedt besturen, burgers en hun initiatieven, bedrijven en anderen ruimte en tijd. Maar het biedt hen ook inspiratie en ondersteuning van ontwerpers en experts, om zo te werken aan de grootste opgave van onze tijd: hoe passen we onze manier van wonen, werken en bewegen zo aan dat we de klimaatdoelen écht kunnen halen?

Via tentoonstellingen, publieke debatten en werksessies wordt er gewerkt aan effectieve doorbraken en concrete ruimtelijke transformaties. Zo wordt het WTC de test-site én open werkplaats voor de toekomst van de Noordwijk, de stad, de delta van de Lage Landen, en bij uitbreiding de wereld. Een Wereld Transformatie Centrum dat helpt om de ambitieuze doelen te vertalen naar concrete veranderingen op het terrein. Hier wordt de toekomst realistisch.

Programma

Op de eerste verdieping komt de bezoeker eerst in ‘The Future is Not Realistic’, waar hij/zij in de dubbelhoge lobby van een voormalige bank wordt ondergedompeld in een geluidsinstallatie die The Missing Link voelbaar en tastbaar maakt.

Een tweede tentoonstelling ‘The Future is a Practice’ presenteert een twintigtal concrete projecten van ontwerpers, denkers en doeners uit Nederland en België. Samen tonen zij aan dat we vandaag reeds inzichten en methodes hebben om de ambitieuze toekomstdoelen een stapje dichterbij te brengen, via concrete transformaties van steden en landschappen. Door ze in één ruimte samen te brengen, toont deze tentoonstelling de gezamenlijke inzichten en kracht van deze ruimtelijke praktijken. Ze maken de toekomst voorstelbaar: iets wat niet langer onbekend is, maar waar we naar kunnen verlangen.

Die kracht en dat verlangen zijn noodzakelijke voorwaarden om tot effectieve oplossingen te komen. Ze stuwen het programma op de 23e verdieping vooruit. ‘The Future is Here’ is de werkvloer waar, met een adembenemend zicht op Brussel, letterlijk én figuurlijk ruimte wordt gemaakt voor 15 concrete maatschappelijke veranderingstrajecten in Brussel, Vlaanderen en de Delta van de Lage Landen. Tussen 2 juni en 11 november zal hier met meer dan 400 actoren de slag naar concrete transformaties worden ontwikkeld en verbeeld, om de actoren vervolgens elk op hun locatie de weg naar realisatie verder te laten zetten. Hier wordt de toekomst realistisch.

The Missing Link
De Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR) zet de komende twee edities in 2018 en 2020 geheel in het teken van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en van het klimaatverdrag van Parijs. In het voorjaar van 2017 benoemde bestuurder-directeur George Brugmans drie curatoren: de Nederlandse Rijksbouwmeester Floris Alkemade, Vlaams Bouwmeester Leo van Broeck en Joachim Declerck van denk-en-doe-tank Architecture Workroom Brussels. Tot 2020 maken zij en hun teams, samen met de IABR, ruimte en tijd voor een doorlopend programma van ontwerp, debat en tentoonstellingen.
IABR–2018+2020–THE MISSING LINK is een maatschappelijk experiment en een tweeluik, een dubbelbiënnale in 2018 en 2020. De werkbiënnale in 2018 brengt de praktijken, de inzichten en de kracht samen van de verscheidene actoren en experts die op vele plaatsen aan The Missing Link werken. Samen met de curatoren en IABR formuleren zij de ambities en acties voor het werktraject tot 2020. De biënnale in 2020 toont de concrete resultaten die worden geboekt, op het terrein.

Meer info over het Brusselse programma: www.youarehere.brussels

Gratis toegang

Fase #1
02/06/18 – 06/07/18
Openingsuren expo: van woensdag tot zondag van 13u tot 18u en op donderdag van 13u tot 21u
Fase #2
14/09/18 – 11/11/18

You Are Here - IABR–2018+2020–The Missing Link

Datum: 

02.06.2018, 13:00 tot 11.11.2018, 18:00

Locatie: 

WTC I

Organisator: 

Architecture Workroom Brussels, Internationale Architectuur Biennale Rotterdam, Team Vlaams Bouwmeester, Up4North

Straat: 

Koning Albert II-laan 28-30

Postcode: 

1000

Gemeente: 

Brussel

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners