Islands of Brussels

Datum: 

19.03.2018, 18:45 tot 22.03.2018, 20:00

Locatie: 

Manège - Barracks

In de week van 19 maart organiseert de vakgroep Architectural Engineering van de Vrije Universiteit Brussel samen met studentenvereniging bru:tecture een architectuurweek. Dit jaar is het overkoepelende thema 'Islands of Brussels'.

Tijdens deze week vinden tal van interne en publieke activiteiten plaats, georganiseerd door de vorsers en de studenten. De studenten Ingenieur-Architect van de Vrije Universiteit Brussel doen onderzoek naar 'eilanden' in Brussel. Deze eilanden kunnen omschreven worden als plekken in de stad die op vlak van functie, morphologie of uitzicht erg verschillend zijn ten opzichte van hun omgeving. Voorbeelden zijn het Warandepark, Zuid-station, Tour & taxis, de VUB-campus te Etterbeek enzovoort... Het onderzoek probeert de relaties van eilanden met hun omgeving te ontwarren en te exploreren. Kunnen de grenzen van deze eilanden worden opgevat als problematische breuklijnen of vormen de eilanden ijkpunten in het stedelijk weefsel?

Daarnaast worden onder de noemer 'Islands of Brussels' ook publieke evenementen georganiseerd die kaderen binnen het overkoepelende thema. Zo is er een openingslezing door Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck, de filmvertoning Playtime van Jacques Tati en het panel debat waarin afsluitend het thema 'Islands of Brussels' uitvoerig wordt besproken. In dit panel zullen Brussels Bouwmeester Kristiaan Borret, professor sociale en culturele geografie Eric Corijn en VUB rector Caroline Pauwels plaatsnemen om vanuit verschillende insteken het onderwerp 'Islands of Brussels' te bespreken. Het onderzoekende werk van de studenten zal als startpunt voor het debat dienen.

Publiek programma:

  • Lezing: Leo Van Broeck
  • Filmvertoning: Playtime van Jacques Tati
  • Slotdebat: Islands of Brussels
    debatpanel: Caroline Pauwels, Kristiaan Borret Eric Corijn, Martin Casier


Alle evenementen zullen plaatsvinden in de manège van de voormalige rijkswachtkazernes te Etterbeek; een eiland van Brussel en tevens een unieke locatie.

Meer info over het evenement en het volledige programma vind je op www.brutecture.be/islands-of-brussels

Datum: 

19.03.2018, 18:45 tot 22.03.2018, 20:00

Locatie: 

Manège - Barracks

Organisator: 

bru:tecture

Straat: 

Avenue de la Couronne 400

Postcode: 

1050

Gemeente: 

Brussel

Corporate partners

Retail Estates

Project partners

Cultural partners